Obiectivul turistic din municipiul Petrosani este izvor pentru multe povesti. Legendele tesute în jurul pesterii n-ar trebui ratate de turistii care viziteazã Valea Jiului si judetul Hunedoara.
Se spune cã în Pestera Bolii au fost ascunse care pline cu aur de cãtre daci, comori care poartã blesteme si nãluci ce te duc prin labirinturi în stâncã.
Bãtrânii povestesc cã în muntele în care apa a sculptat Pestera Bolii se gãseste o comoarã ascunsã de daci, protejatã de un crunt blestem. Nimeni nu stie locul unde sute de care pline cu aur stau de mii de ani. Cei care le gãsesc nu se mai întorc în lumea aceasta.
„O… pãi comoara existã! Este aur acolo de cea mai bunã calitate si nimeni nu o gãseste. Tata povestea cum copilul lui Dumitru, un momârlan care avea casã pe Valea Arsului, a plecat dupã comoarã. Voia sã ia aur cât sã-si ia doi boi. Nãlucile care o apãrã erau sã-l omoare. A mers el împreunã cu un aghiotant al lui si dupã ce au tot cãutat, au gãsit locul unde este ascunsã comoara. Bãiatul si-a lãsat aghiotantul acolo, ca sã stie unde sã se întoarcã si s-a dus în cãtun dupã ajutoare. La întoarcere n-a mai dat de ajutor si locul unde era comoara s-a schimbat. A mai gãsit o coadã de topor lângã o cioatã unde fãcuse semn, sã stie sã ia poteca pânã la comoarã. Locul s-a tot schimbat si nu mai stia unde este. Abia dupã o sãptãmânã a ajuns acasã bolnav si înfometat”, a povestit unul dintre localnicii ce stiu basmele tesute în jurul pesterii. Cei din cãtunul de la Bolii spun cã din mosi strãmosi li se povestea cum în pesterã sunt pasaje secrete, peretii se deschid, iar dincolo de galeriile subterane se gãsesc comorile ascunse de daci. Accesul la obiectivul turistic se face foarte usor. Se poate ajunge cu autoturismul pe un drum asfaltat în întregime, gratie unei investitii de amploare realizate de Primãria Municipiului Petrosani. (CNIPT Petrosani)
Date despre obiectiv
Pestera Bolii se aflã în partea de nord a Municipiului Petrosani la 6 km de acesta pe D.N. 66 ce leagã Valea Jiului de Tara Hategului. Sãpatã în calcarele Jurasice ale Dealului Bolii de cãtre pârâul Jupâneasa si Galbina, pestera, sub forma unui tunel se aflã la o altitudine de 720 m. Lungimea pesterii este de 455 m cu o diferentã de nivel între intrare si iesire de 2 – 3 m . Deschiderea de la intrare este înaltã de 10 m si largã la bazã de 20 m. Lãrgimea maximã de 45 m a terasei superioare se gãseste la o distantã de 75 m de la intrare având o înãltime de 2 -3 m deasupra nivelului apei. Terasa este acoperitã cu argilã finã amestecatã cu guano. Custodia Pesterii este asiguratã de Asociatia PetroAqua. (Datele despre obiectiv au fost preluate de pe pagina https://www.facebook.com/pesterabolii/)
Maximilian Ganju