Straja este prima în topul destinatiilor turistice din judetul Hunedoara. Statiunea montanã a atras în doar câteva sãptãmâni peste 100.000 de turisti. O raportare oficialã aratã cã în ultimele 30 de zile, statiunea montanã Straja a avut 108.144 de turisti.
Astfel, statiunea montanã din Lupeni este prima în topul destinatiilor turistice din judetul Hunedoara si pe locul cinci în topul national.
Pe primul loc în topul national este situatã statiunea Busteni. Locul doi îi revine statiunii Predeal,  iar podiumul este completat de Moeciu.  Locul patru îl ocupã statiunea montanã Rânca. Statiunile din Sinaia, Brasov sau Bran sunt clasate dupã statiunea montanã Straja. Locul al doilea în topul judetean este ocupat de statiunea montanã Parâng. Statiunea Straja este localizatã în judetul Hunedoara, la o  altitudine de 1445 de metri, în inima Muntilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni.
Prima datare a localitãtii Lupeni este fãcutã în urmã cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupatie a locuitorilor acestor zone era cresterea animalelor si vânãtoarea. Începând cu secolul al 19-lea, odatã cu descoperirea zãcãmintelor de cãrbune, aceastã zonã a fost intens colonizatã, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al României. În acest oras se aflã cea mai mare minã subteranã din sud-estul Europei, Exploatarea Minierã Lupeni. Huila extrasã de aici este de cea mai bunã calitate, având o putere caloricã de pânã la 9000 kilo-calorii.
Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacantã, pensiuni si vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 si 4 stele. Straja a fost declaratã statiune turisticã localã în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, ratrac-uri, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, statiunea Straja însumeazã aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din acestia, 20 km sunt acoperiti cu zãpadã artificialã.
Cele 11 instalatii de transport pe cablu vã asigurã accesul facil la toate pârtiile din statiune. Datoritã construirii telegondolei si a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungã fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.
În sezonul 2016-2017 am inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, iar din sezonul 2017-2018 vã asteptãm cu un nou telescaun, în locul teleschiului 2.
Turistii au cheltuit de Revelion aproape 37 milioane euro în statiunile din tarã. Straja este una dintre ele!
Potrivit informatiilor centralizate de Federatia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), dar care încã pot suferi modificãri, printre statiunile de schi cãutate de sãrbãtori s-a aflat si Straja din Lupeni. În statiunile din tarã au ajuns de Revelion peste 167.000 de turisti, cu 5,5% mai mult decât în anul precedent, unde au cheltuit aproape 37 de milioane de euro, în crestere cu 11% comparativ cu Revelionul anterior, reiese din calculele FPTR. Astfel, în statiunile de schi au fost 36.000 de turisti.
În ceea ce priveste tarifele percepute în perioada sãrbãtorilor, se constatã cã acestea au crescut fatã de 2017 cu o medie de 5%. Astfel, românii au cheltuit peste 172 milioane de lei pentru achizitionarea pachetelor de Revelion în tarã, în crestere cu 11% fatã de anul anterior. Cele mai cãutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Pãltinis, Rânca, Straja din Valea Jiului, Cãlimãnesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.
Maximilian Gânju
Monika BACIU
Foto skistraja