Peste 3 milioane de lei/lunar este valoarea contributiilor pe care Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã le achite, în urma trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Potrivit lui Viorel Stancu, directorul general al CEH, este vorba numai de contributiile salariatilor de la cele douã termocentrale, unitãtile miniere Vulcan si Livezeni si PrestServ. Pentru angajatii de la minele Lupeni si Lonea, contributiile sunt achitate din ajutorul de stat.
“Va fi mai greu având în vedere faptul cã noi eram în urmã cu plata contributiilor. Stopajul la sursã l-am plãtit, dar la contributii avem restante”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara sperã cã vremea se va rãci, iar astfel va fi nevoie pe piata de energie, iar sumele obtinute sã fie redirectionate spre plata contributiilor.
“Sperãm sã ne ajute si vremea în trecerea pragurilor. Apoi nu stiu”, a mai spus sursa citatã.
Contributiile sunt achitate pentru angajatii de la minele Lupeni si Lonea, din ajutorul de stat.
“Pentru salariatii de la Lupeni si Lonea contributiile se plãtesc din ajutorul de stat. Suma pe care o avem de plãtit pentru ceilalti angajati este de peste 3 milioane de lei. Va fi greu, dar sperãm sã ne ajute si preturile de pe piata de energie”, a mai spus Viorel Stancu.
Pentru ca salariatii Complexului Energetic Hunedoara sã nu piardã la salariu, sindicatele au identificat o solutie de compromis. Angajatilor li se vor acorda anumite compensatii.
Guvernul a redus, la 1 ianuarie 2018, numãrul de contributii sociale obligatorii pe care trebuie sã le plãteascã angajatorii pentru propriii salariati, conform unui act normativ publicat în noiembrie 2017 în Monitorul Oficial. Concret, au rãmas contributia la pensii (CAS) si contributia la sãnãtate (CASS),  ce sunt suportate în totalitate de salariat, plus contributia asiguratorie pentru muncã (CAM), ce este suportatã doar de angajator.
Implicatii penale
Neachitarea contributiilor angajatilor poate avea repercusiuni penale. Scopul mãsurii este aceea de a determina angajatorii sã plãteascã contributiile. Potrivit specialistilor, “în momentul când toate contributiile sunt în sarcina angajatului, iar el ia din venitul angajatorului si îl depune la trezorerie, dacã nu o mai face vorbim despre stopaj la sursã. Deci va da atât suma pe care îl obliga legea penalã sã o dea, cât si suma care îi revenea lui. Patronii vor fi sanctionati penal dacã nu vireazã ambele contributii.” Pânã acum era faptã penalã doar neplata stopajului la sursã.
Monika BACIU