Compania Huilei din Petrosani a primit aprecieri din partea delegatiei Fondului Monetar International pentru pasii pe care i-a facut in ceea ce priveste divizarea si includerea in Complexul Energetic.

Potrivit directorului general al CNH Nicolae Dragoi, societatea nationala de inchideri este gata, au fost operate si inregistrarile la Registrul Comertului, dar acum se asteapta elaborarea Hotararilor de Guvern si fuziunea dintre Paroseni si Mintia. “ La intalnirea de zilele trecute cu delegatia FMI, in timp ce alte companii de stat au fost cu probleme, Compania Nationala a Huilei a fost felicitata pentru pasii pe care i-a facut. Acum problema, daca pot sa spun asa este legata de aparitia celor doua Hotarari de Guvern prin care sa se divida CNH in grupul de mine viabile si cele neviabile. Am inteles ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare se vor scoate si aceste Hotarari de Guvern”, spune Nicolae Dragoi, director general CNH.

De toate aceste demersuri se ocupa casa de avocatura Bostina & Asociatii, care au dat ca termen de finalizare a intregii operatiuni si infiintarea Complexului Energetic Hunedoara 28 septembrie, in timp ce Ministerul Economiei le-a solicitat termen de finalizare data de 15 septembrie.

Intarzierea elaborarii celor doua Hotarari de Guvern creaza unele probleme in ce priveste respectarea programului de disponibilizari  prevazut pentru acest an. Viitoarele disponibilizari din minerit urmeaza a fi facute de Societatea Nationala de Inchidere si nu de CNH, iar aceasta societate nu este stipulata in Ordonanta 116 prin care cei care parasesc sistemul primesc pana la 24 de salarii medii pe economie. In aceste conditii, membrii Executivului vor trebui sa elaboreze alte Hotarari de Guvern prin care sa modifice Ordonanta 116 in sensul includerii Societatii Nationale de Inchidere astfel cele 250 de persoane care vor fi  disponibilizate sa poate beneficia de sumele de bani. Cel mai devreme, daca intreaga procedura s-ar incepe de saptamana viitoare si s-ar respecta termenele legale, disponibilizarile ar fi  posibile in luna noiembrie. Acest lucru este putin probabil ca se va intampla in conditiile in care in noiembrie au loc alegeri parlamentare si nu isi permite nimeni sa disponibilize chiar in timpul campaniei electorale. In aceste conditii inceputul anului 2013 va fi marcat cu disponibilizari masive in minele din Valea Jiului.

 Marius MITRACHE