A vândut 4 dintre cele 35 de vaci pe care le avea si lucrurile par sã nu se mai opreascã la Lupeni. Vorbim despre un bãrbat care dã din salariul de miner 800 de lei, lunar, doar pentru cã i s-au adunat amenzile.
Totul, din vina vacilor lui care cautã de mâncare pe unde apucã. Si, dupã ce a vândut o parte dintre animale, si-a luat alte 30, spre disperarea celor din administratia localã, care sperau sã se încheie cosmarul, odatã cu vânzarea animalelor.
„Când am venit la primãrie, acum 5 luni si jumãtate, am scãpat de toate vacile. Am fãcut în asa fel încât proprietarul a înteles si le-a vândut si 2 luni nu am mai avut probleme. Dar, din pãcate, acum în ultimele douã sau trei zile si-a cumpãrat alte 30 si ceva de vaci”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Toate astea se întâmplã în conditiile în care omul nu le îngrijeste si de zeci de ori a fost amendat pentru cã, bietele animale au ajuns sã mãnânce din containere, au fãtat pe strãzi, ori chiar au zãcut pânã au murit în fata portii. Proprietarul lor, însã, îsi dã o bunã parte din banii pe care îi câstigã la minã pe amenzi, dar tot nu întelege sã se lase de cumpãrat. „Noi am fãcut toate demersurile legale ca sã intrãm în normalitate. Din punctul nostru de vedere, el plãteste lunar, pentru cã i se trage din salariu. Acest localnic lucreazã la mina Lupeni si plãteste 800 de lei lunar din salariul lui si vom creste aceastã sumã, urmeazã si sã îi punem si sechestru pe bunuri, pe care i le scoatem la licitatie ca sã recuperãm cam 2 miliarde de lei vechi, cât sunt amenzile date de primãrie, de-a lungul timpului”, a adãugat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Situatia vacilor maidaneze este unicã si animalele pot fi zãrite zilnic prin toate zonele orasului. Omul care le are în proprietate, nu le îngrijeste si nu le dã de mâncare, iar acestea coboarã în oras, ca sã se hrãneascã. Primarul, însã, spune cã va investi într-un proiect prin care va construi un staul în care sã le adãposteascã si proprietarul va putea sã le rãscumpere în 3 zile. Dacã nu, va crea o micro-fermã si va dezvolta agroturismul direct la baza statiunii Straja.
Diana Mitrache