24

,3000031Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 ianuarie 2018, o nouã piesã în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii ianuarie este o statuetã antropomorfã fragmentarã, datând din perioada neoliticului dezvoltat, faza B a culturii Vinèa (dezvoltatã aproximativ între anii 5300-4800 î.Hr.). Piesa a intrat în patrimoniul institutiei noastre în urma cercetãrii preventive din 2017, efectuate pe strada Mihai Eminescu din Deva, cercetare ce a condus la descoperirea unor importante urme de locuire din epoca neoliticã, printre care mai multe locuinte. Într-una din acestea, cercetatã integral, a fost descoperit un bogat si interesant material arheologic. Astfel, alãturi de vasele ceramice fragmentare si numeroasele fragmente de vase, s-au mai aflat si diferite ustensile din piatrã cioplitã, din os si din corn, precum si douã statuete antropomorfe fragmentare.
Potrivit specialistilor dr. Antoniu Tudor Marc si dr. Ioan Alexandru Bãrbat, arheologi în cadrul MCDR Deva, statueta expusã în aceastã lunã a fãcut parte din instrumentarul de cult al comunitãtii neolitice si redã un personaj feminin, particularitatea si caracterul de raritate al ei fiind date de cele douã tortite laterale, ce reprezintã bratele, care permiteau o anumitã manevrare a piesei si posibilitatea de a fi suspendatã.
„Starea de conservare a figurinei este medie, lipsindu-i fragmente din zona capului (un fragment desprins în timpul operatiunilor de sãpare), bratele si de la partea inferioarã (desprinse din vechime). Dimensiunile piesei, asa cum s-a pãstrat, sunt: h = 110 mm; l max. = 44 mm. A fost obtinutã din pastã grosierã, cu pietricele de diferite dimensiuni în compozitie. Suprafata nu este bine netezitã, aspectul general indicând putinã grijã la modelarea ei. În urma arderii în mediu oxidant, piesa a primit culoarea portocalie. Pe suprafata ei se pot observa numeroase fisuri si câteva pete de nuantã cenusiu-închis, rezultate în urma unor arderi secundare”, mai precizeazã specialistii muzeului devean.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva