Vin din strainatate sa-si vanda casele

Daca pana in urma cu doi ani, locuitori ai Vaii Jiului se intorceau cu bani castigati in starainatate si isi cumparau case, anul acesta fenomenul s-a inversat. Vin pentru a-si vinde casele…

Piata imobiliara din valea Jiului stagneaza datorita faptului ca proprietarii care vand apartamente sau case nu lasa din pret, iar cei care au bani de achizitie asteapta rabdatori sa cumpere la pret mic. Cei care vor sa speculeze piata pe vreme de criza pentru a cumpara la preturi de nimic, pe la noi prin zona nu prea au spor.

”Teoretic au scazut preturile, dar in fapt nu poti cumpara la pret mic. Sporadic s-au mai vandut, dar au fost cei care aveau neaparata nevoie de bani sau sa plece cu orice chip. Cei care stau cu banii si asteapta chiar si de doi ani o vanzare avantajoasa, inca mai asteapta. Este ciudat ca nici cei care vor sa vanda nu cedeaza. La vanzare, pe un apartament cu doua camere in zone centrale ale Petrosaniului se cere 1 – 1,3 miliarde lei vechi, iar la cumparare nu ofera mai mult de 700 – 800 milioane lei vechi. La preturi normale, cerere-oferta, s-au vandut foarte putine. In schimb merg bine inchirierile” – a declarat Sorina Mateevici, director executiv Agentia Imobiliara Macarena. Aceasta a precizat ca in zona au venit firme care au inchiriat apartamente si s-a mai anuntat un val, care doreste cateva apartamente in chirie.

Directorul agentiei a remarcat un fenomen invers cu privire la cei care muncesc in strainatate. ”Daca pana in anii 2007, 2008, cei care se intorceau acasa isi cumparau locuinte la un pret destul de mare, de ceva vreme acest lucru s-a inversat. Oamenii vin si in loc sa cumpere, vand” – a precizat Sorina Mateevici.

Fenomenul are doua explicatii. O parte dintre acestia isi iau familiile si se muta definitiv in strainatate, iar o alta parte, care nu mai doresc sa plece, isi completeaza veniturile din aceste vanzari.

 Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Vin din strainatate sa-si vanda casele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.