Administratia Finantelor Publice Petrosani- stat in stat si multa indiferenta fata de contribuabil

Platiti cu salarii consistente din banii contribuabililor, functionarii Administratiei Finantelor Publice Petrosani inca n-au invatat ca este cazul sa-si schimbe atitudinea si sa vina in sprijinul oamenilor. Au trait-o pe pielea lor cei care au cutezat sa calce pragul institutiei conduse de Petrar, inclusiv subsemnatul, pentru a-si depune dosarul pentru recuperarea taxei ilegale auto.
Proprietarii autoturismelor care au platit taxa de prima inmatriculare, de poluare ori timbrul de mediu sau cum s-a mai chemat birul si si-au vandut autoturismele intre timp, cel putin la Petrosani, nu-si pot depune dosarele pentru a-si recupera sumele de bani incasate ilegal de stat. Desi exista o reglementare legala care permite acest lucru iar sefii de la Bucuresti spun ca se poate, la Petrosani se guverneaza dupa legile lui Valentin Petrar. Cel putin asa spun subordonatii lui. Motivul invocat de functionarii ANAF Petrosani este cat se poate de hilar: ”Asa a spus seful, sa nu primim dosarele!”
Nu, nu si nu!
Am mers inca de dimineata la ANAF Petrosani, pentru ca am decis sa-mi recuperez banii platiti pentru inmatricularea unui autoturism. Nu aveam de gand sa-i mai cer inapoi, dar am vazut cu cata eficienta lucreaza baietii cand vine vorba sa-ti ia banii, (n.r. am aratat intr-un articol mai vechi cum ANAF Petrosani a incercat sa incaseze de doua ori aceeasi datorie de la un contribuabil). Cu dosarul plin de ”xeroxuri” ale documentelor solicitate am ajuns la un functionar prins deja de febra sarbatorilor. Vizibil plictisit de mine, pentru ca l-am deranjat de la masa, omul imi ia dosarul. Il spicuieste si cu jumatate de gura imi cere si actele in original. Nu le mai am, am vandut masina intre timp. ”Nu e bun, nu-l primesc. N-avem normele…. mai asteapta pana la anul ca poate apar. Seful (n.r. Valentin Petrar) a spus sa nu le luam”, imi spune expeditiv angajatul ANAF.
Mai aveam un pic si luam bataie
Ii cer o hartiuta scrisa, sa am si eu dovada ca am fost pe la ei. Nu o primesc si sunt expediat la sefu’. Sefu`, a… nu este, e plecat in concediu si ”poate vine pe 27”, este explicatia unei secretare iritata de indrazneala mea de a-i deranja. Dupa ce ma dojeneste ca ”ma inveti tu finante” si-mi spune si ea sa vin la anul, cer sa vorbesc totusi cu cineva din conducere. Ii spun calm ca atitudinea ei ar trebui sa fie alta fata de contribuabil. Nu continui de teama sa nu ma ia la bataie, cred ca nu mai era mult… Banuiesc ca are ”propte” mari daca isi permite sa vorbeasca asa cu un contribuabil. Ajung la un superior si-i explic situatia de vreo trei ori, ca vreau o hartiuta pe care sa scrie : ”milogule, nu-ti primesc dosarul” sau cum vor ei si e suficient. Imi explica acelasi lucru, ca seful… ca normele, ca la anul. Satul sa fiu bataia lor de joc le spun ca sunt jurnalist. Lucrurile se schimba radical, primesc o hartiuta cu numar de inregistrare, vine si primul functionar si-mi ia dosarul. Sunt dojenit si de loctiitor, o doamna, ca ”stiu eu cum sunt jurnalistii”. Intreb ce vrea sa spuna si-si da seama ca e in defavoare ei, ca eu am procedat legal. Mai lipsea sa-mi spuna ca o santajez ca sa-mi recuperez banii, banii mei.
Ce zice ANAF ?
”Cand doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca”! Mie mi-au spus asta trei functionari ai ANAF Petrosani, chiar daca nu ad litteram. Prin urmare am sunat la Departamentul Mass Media al ANAF si am explicat situatia de la Petrosani. Raspunsul purtatorului de cuvant (n.r.inregistrarea o pot pune la dispozitia conducerii ANAF Petrosani, dar numai in baza unei cereri) spune altceva. ”Tocmai, aceste documente se depun in copie si nu in original. Nu vad de ce nu se primesc dosarele. Va rog sa ne trimiteti si pe e-mail situatia pe care o descrieti, sa primiti si un raspuns scris”, spune purtatorul de cuvant al institutiei. Prin urmare, conform celor de la Bucuresti, toate dosarele ar trebui primite. Ca apoi se constata ca nu sunt normele, ca nu se indeplinesc conditiile pentru restituirea banilor ori ca solicitantul n-are basca e alta poveste. In acesta situatie sunt multi oameni din Valea Jiului. Satui ori scarbiti n-au cutezat sa se puna cu functionarul odihnit al ANAF Petrosani.
Maximilian Ganju