Jurnalistul si scriitorul Grigore Cartianu si-a lansat cel de-al nouãlea volum, la Petrosani. 600.000 este cea de-a 9-a carte publicatã de Grigore Cartianu. Subtitlul lucrãrii este edificator: “Fenomenul #Rezist. Povestea celei mai ample rezistente civice din istoria României”.
“600.000” este o carte-manifest, în care se vor regãsi cei 600.000 de protestatari din duminica istoricã de 5 februarie 2017, dar si toti cei care, într-un fel sau altul, s-au opus odioasei Ordonante 13 si jihadului anti-justitie.
“E o carte care trebuie sã ajungã peste tot în România si ar fi bine sã o citeascã cât mai multi oameni pentru cã are o componentã literarã. E povestea civicã de care noi avem nevoie, vrem o tarã din care sã nu ne mai plece copiii, tinerii, nu vrem o tarã un azil de bãtrâni. Dacã vrem sã ne rãmânã tinerii în tarã, trebuie sã facem ceva cu tara asta si rezistenta civicã din acest an este un element bun, încurajator. Oamenii mai si obosesc, dar au  demonstrat cã în momente critice, în momente cheie pot sã arate cã au voce, si e vocea poporului activ”,  a declarat, la Petrosani, Grigore Cartianu.
“600.000” este un pamflet usturãtor la adresa celor care, prin ordonante de urgentã si legi ticãloase, încearcã sã impunã tirania hotiei. “600.000” este un elogiu adus celor peste 600.000 de români care au înfruntat gerul iernii pentru a-si salva justitia si tara. “600.000” este cartea luptei noastre continue pentru o tarã normalã, cu justitie puternicã si dreaptã, nesupusã politic.
“Nu s-a isprãvit povestea, doar cã niste victorii de etapã, noi românii am repurtat. Avem aliati si interiori, si în justitie. Magistratii am vãzut cã si ei se împotrivesc acestor legi barbare, dar avem aliati  si în exterior. Pânã la urmã vom reusi. noi vom reusi, nu ei, cei care încearcã sã masacreze niste legi ale  sistemului de justitie din Românie. Vom reusi, pentru cã nu poate un mic grup infractional organizat sã îsi impunã vointa pe termen lung asupra unei tãri. Poate se vor rupe ei între ei, poate partidul lor se va fragmenta”, a mai spus autorul.
Autorul prevede si o continuare pentru cartea manifest 600.000. Se va numi #Victorie.
“Cititorii vor gãsi gândurile, trãirile mele de zi cu zi, este o carte scrisã la moment, cu notite în fiecare zi, vor gãsi informatii interesante. Chiar de pe 3 ianuarie 2017 am început ca preambul, cã ianuarie  a fost o lunã agitatã cu elefantii din Guvern, cu 3 marsuri mari pânã la 31 ianuarie, 1 februarie si noaptea ordonantei 13 si apoi acele uriase manifestatii, culminând cu 5 februarie, duminica celor 600.000. Ultima notitã din carte e din 13 noiembrie, dar probabil voi face si o a doua editie, la final, cu titlul #Victorie”, ne-a mai spus Grigore Cartianu.
Grigore Cartianu este pasionat de istoria noastrã recentã si contemporanã. Jurnalistul este autorul a patru cãrti meticulos documentate despre evenimentele din Decembrie 1989: “Sfârsitul Ceausestilor”, “Crimele Revolutiei”, “Teroristii printre noi” si “Cartea Revolutiei”.
De asemenea, a realizat scenariul filmului documentar “Moartea”. Turneul a strãbãtut Ardealul si Banatul, urmeazã Oltenia.
Monika BACIU