Valea Jiului nu existã pentru Consiliul Judetean Hunedoara

Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara au realizat bilantul anului 2017. Ca trei feti frumosi, presedintele si cei doi vicepresedinti ai institutiei judetene s-au lãudat cu proiectele mãrete realizate în decursul anului.
Adevãrul este cã proiectele, multe dintre ele sunt la acelasi stadiu, neimplementate sau  contestate. În plus, Valea Jiului, o zonã monoindustrialã, care are nevoie de sprijin, este stearsã de pe lista de prioritãti a Consiliului Judetean Hunedoara. Mai mult, oficialii institutiei judetene îsi atribuie realizãrile echipei ApaServ Valea Jiului.
Fonduri guvernamentale – un proiect si acela blocat
Potrivit bilantului Consiliului Judetean Hunedoara, fondurile guvernamentale sunt atrase pentru un proiect din Valea Jiului. Mai exact este vorba de modernizarea drumului spre Parâng, proiect de importantã majorã pentru dezvoltarea turisticã din Petrosani. Numai cã proiectul este blocat la faza licitatiilor.
“S-a primit finantare prin PNDL pentru modernizarea DJ 709F: DN 7A – Masivul Parâng – proiect blocat în faza de licitatie, în urma contestatiilor”, aratã bilantul CJH. Nouã firme vor contractul de peste 16 milioane de lei al Consiliului Judetean Hunedoara, însã instanta va da verdictul final. Totodatã, nouã drumuri judetene sunt propuse spre modernizare. Unul singur este din Valea Jiului, iar aici lucrãrile sunt finalizate în proportie de 44%.“Modernizare DJ 666: DN 66 (Merisor) –  Dealu Babii – Vulcan, km 5+010 – 10+000, realizat într-un procent de 44%”, relevã bilantul CJH.
Greenline – o poveste comunistã reluatã
Greenline-ul sau transportul ecologic în Valea Jiului este un alt proiect. Initial, ideea realizãrii unui transport integrat în Valea Jiului a fost lansat pe vremea comunismului. În decursul anilor, proiectul a fost reluat si modificat. La fel se întâmplã si acum.
“Consiliul Judetean Hunedoara împreunã cu Municipiile Petrosani, Vulcan, Lupeni, si Orasele Petrila, Aninoasa si Uricani colaboreazã în vederea realizãrii proiectului „Linie verde de autobuze electrice între Petrila – Petrosani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani  Green Line Valea Jiului”. Acest proiect se va implementa cu fonduri europene obtinute prin Programul Operational regional 2014-2020, axa prioritarã 3”, mai aratã acelasi bilant. La Vulcan, administratia localã, care este lider de asociere, a mai fãcut câtiva pasi,  însã deocamdatã totul este la faza documentatiilor.

Turismul – total inexistent
Valea Jiului reprezintã un potential turistic urias. Numai cã pe lista de realizãri a oficialilor Consiliului Judetean Hunedoara nu se regãseste nici mãcar un proiect pentru turismul din Valea Jiului. Atentia a fost acordatã cetãtilor dacice si altor obiective turistice din nordul judetului Hunedoara. Singura realizare, oarecum colateralã pentru turism este aceea privind înfiintarea unui punct de lucru a Agentiei de Dezvoltare Economicã Hunedoara si la Vulcan. “Deschidere puncte de lucru ale STH în comunã Sântãmãria Orlea si municipiul Vulcan”, aratã bilantul.
Îsi asumã realizãrile ApaServ si ale Teatrului ID Sîrbu
De cealaltã parte una din cele mai profitabile firme din subordinea Consiliului Judetean Hunedoara este ApaServ Valea Jiului. CJH este actionarul majoritar al societãtii de apã, astfel cã laurii pentru realizãrile de la ApaServ sunt asumati de oficialii CJH.
“În data de 19 mai 2017, la Petrosani, a fost semnat proiectul pe fonduri europene „Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului) – 2014-2020”, între Ministerul Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene si SC Apa Servã Valea Jiului SA. Proiectul cu o valoare de 90 de milioane de euro; Investitii finantate din fondurile CJ Hunedoara: ”Colector menajer statiunea turisticã Straja- Lupeni” în valoare 2 milioane lei. Obiectivul a fost finalizat în cursul lunii septembrie”, aratã bilantul anului 2017 de la Consiliul Judetean Hunedoara.
Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani este o altã institutie aflatã în subordinea Consiliului Judetean Hunedoara. Oficialii CJH au realizat si aici bilantul.
“Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu Petrosani – în perioada iunie-decembrie 2017, au fost realizate 4 premiere. Actorii Teatrului Dramatic „I.D.Sîrbu”, au fost prezenti cu spectacolul „Infinitul Brâncusi” în China (Beijing) la invitatia Institutului Cultural Român în cadrul Târgului International de Carte de la Beijing si la Centrul Cultural al Primãriei Districtului Dongcheng si recital de poezie. Teatrul a fost prezent la trei  festivaluri de profil la Turda, Galati si Oradea, precum si la evenimentul Noaptea Bibliotecilor de la Deva. Noua conducere a încheiat parteneriate educationale cu scolile din Valea Jiului. Totodatã, a crescut valoarea veniturilor proprii. În perioada iunie – decembrie, veniturile proprii s-au cifrat la 106.312 lei (venituri din spectacole – 95.627 de lei, iar diferenta provine din prime de spectacole). Totodatã, s-au realizat o serie de reparatii curente la interior si exterior, amenajarea spatiului de la demisol. Se lucreazã la instalarea sistemului de supraveghere video, alarmare la efractie si control acces. În perioada urmãtoare vor fi achizitionate o serie de echipamente de sunet si lumini”, mai aratã bilantul. Pentru Valea Jiului cam acestea sunt proiectele majore ale Consiliului Judetean Hunedoara.
Monika BACIU

2 comentarii la „Valea Jiului nu existã pentru Consiliul Judetean Hunedoara

 • 12 decembrie 2017 la 21:16
  Permalink

  Cine i-a invatat pe aceste firme sa conteste licitatia lucrarilor de asfaltare la drumul judetean din Parang ??? Chiar cetateni vaii jiului nu-si dau seama ca este o lucratura sa se amane la infinit lucrarile de asfaltare la drumul judetean din Parang , desi valea jiului a votat tot timpul cu PSD iar Deva nu a votat cu PSD .

  Răspunde
 • 12 decembrie 2017 la 22:27
  Permalink

  Ce tot vorbiti voi acolo !? Belitii astia de PSD-isti sunt la putere de 5 ani [4 ani pont+11 luni Grindean, Tudose].
  Stiti cati kilometri de autostrada au facut penalii de la PSD ?
  15 Km in cinci ani, 15 km in cinci ani ! Voi sunteti nebuni ?
  !!!Atentie sa nu se ia in considerare bucatile de autostrada care erau deja incepute de catva ani si tovarasul Ponta sa aruncat sa le inaugureze desi nu erau terminate,
  ca asa a crezut prostului, ca da bine la TV A3, fara sa realizeze imbecilul,
  ca putea produce o catastrofa pe una din acele portiuni neterminate si deschise publicului pentru a se circul pa ele.
  Asta inseamna prostia, hotia si imbecilitatea PSD-ului.
  De restul nu mai putem vorbii !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.