Ministerul Energiei nu are investitii pentru CEH

Ministrul Energiei, Toma Petcu, premierul României, Mihai Tudose, sustin VERBAL investitiile la Complexul Energetic Hunedoara. Faptic societatea trebuie sã se descurce din resurse proprii.  Previziunile de buget ale Ministerului Energiei nu prevãd nimic pentru societatea energeticã hunedoreanã. Complexul Energetic Hunedoara nici mãcar nu existã în “catastiful” de buget.
3 prioritãti, fãrã CEH
Cele trei prioritãti  “strategice pe termen mediu ale ordonatorului” nu includ si Complexul Energetic Hunedoara. Prima prioritate este cea legatã de managementul apei grele.
„Mãsuri: Înfiintarea entitãtii pentru managementul apei grele – apã grea necesarã a fi asiguratã pe toatã durata de operare a reactoarelor 1-4 Cernavodã si pentru prima încãrcãturã aferenta unitãtilor 3 si 4 Cernavodã. Rezultate: Asigurarea apei grele pentru functionarea reactoarelor 1-4 si pentru prima încãrcãturã aferenta unitãtilor 3 si 4, aceasta din urmã reprezentând aportul de capital în naturã al statului român la constituirea companiei care are drept scop finalizarea unitãtilor 3 si 4 Cernavodã”, aratã draftul de buget. Energia nuclearã este cea de-a doua prioritate a ministerului de resort.
“Continuarea cercetãrii în domeniul nuclear si întãrirea cooperãrii în domeniul dezvoltãrii tehnologice care vor contribui la cresterea independentei energetice. Mãsuri:
• Conversia totalã a reactorului nuclear de cercetare TRIGA de la combustibilul cu uraniu puternic îmbogãtit – HEU la cel cu uraniu slab îmbogãtit – LEU;
• Continuarea demersurilor de cooperare internationalã în vederea realizãrii unui reactor de cercetare nuclearã în domeniul fisiunii avansate.
Rezultate: Se vor realiza lucrãrile cuprinse în Programul anual de cercetare al RATENICN Pitesti privind dezvoltarea suportului tehnic national si cooperare internationalã pentru energie nuclearã”, aratã documentul.
Planul national de investitii este a treia si ultima prioritate a ministerului Energiei.
“Având în vedere necesitatea sustinerii derulãrii si implementãrii de cãtre România a mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã producãtorilor de energie electricã, pentru perioada 2013 – 2020, care sã conducã la modernizarea sectorului de producere a energiei electrice din cadrul sistemului energetic românesc, asigurând cresterea productiei de energie electricã cu emisii scãzute de dioxid de carbon, Ministerul Energiei, gestioneazã contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, implementarea Planului national de investitii, precum si monitorizarea si punerea în aplicare a investitiilor din Planul national de investitii. În anexã la bugetul Ministerul Energiei  figureazã activitatea finantata integral din venituri proprii privind gestionarea contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, implementarea Planului national de investitii, precum si monitorizarea si punerea în aplicare a investitiilor din Planul national de investitii.
Activitatea privind gestionarea contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã alocate tranzitoriu cu titlu gratuit se încadreazã la capitolul bugetar 81.10 „Combustibili si energie”, titlul 55
„Alte transferuri””, aratã documentul.
Mai mult, bugetul Ministerului Energiei pentru anul 2018 este mai mic fatã de cel aferent anului în curs.
Monika BACIU

Advertisements

4 comentarii la „Ministerul Energiei nu are investitii pentru CEH

 • 11 decembrie 2017 la 21:28
  Permalink

  Reamintim PSD-ului ca valea jiului a votat tot timpul cu ei si vrem investii la EM Livezeni si EM Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului asa cum este in strainatate

 • 12 decembrie 2017 la 12:49
  Permalink

  In strainatate s-au cam inchis exploatarile de carbune superior. Huila din VJ nu are corespondent in vest. La ei si lignitul e mai bun decat huila de VJ.
  In Germania, Anglia, Spania exploatarile de carbune superior sunt istorie.
  Polonia e cam singura unde se mai exploateaza dar si ei au programe de inchideri mine (toate cele ineficiente).
  Oricum, la costul la care se exploateaza carbunele in VJ nu se exploateaza niciunde in lume. Suntem unici.
  Apropo, statul nu investeste in modernizarea mineritului niciunde in UE. Nici macar in Polonia. Investesc firmele care au aceste mine din surse proprii sau atrase, nu din ajutoare de stat.

 • 12 decembrie 2017 la 14:42
  Permalink

  sa reduca personalul de la ceh si de la salvamin unde s-au refugiat toti pilosii si atunci o sa fie bani

 • 12 decembrie 2017 la 14:44
  Permalink

  ce investitii sa mai faca cand stim bine ca minele din vale sunt tinute numai ptr voturi

Comentariile sunt închise.