Nu mai putin de 14 institutii de profil din Europa au creat un proiect, prin care, specialistii din mai multe universitãti si institute de cercetare vor documenta posibilitatea de recuperare a substantelor utile de la haldele de steril.
Sunt astfel de depozite si în Valea Jiului, iar problema Europei este tocmai transformarea lor. Se are în vedere recuperarea zãcãmintelor, iar sterilul sã fie folosit în agriculturã. „Am lansat pentru aprobare si avizare un proiect care sã vizeze, în special, protectia mediului. Este vorba despre utilizarea sau reutilizarea haldelor de steril existente, dupã activitãtile miniere, ca si a altor depozite de deseuri, din care sã extragem o serie de substante minerale, care, acum 20, sau 30 de ani, nu erau rentabil de extras, iar cu noile tehnologii le putem extrage. Iar pe de altã parte, urmeazã sã ecologizãm tot ceea ce va mai rãmâne, în asa fel încât sã redãm terenurile asa cum au fost ele initial”, a declarat prof.univ. dr. habil. Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
Finantarea vine de la Uniunea Europeanã printr-un grant denumit Orizont 2020 si este între 1 si 6 milioane de euro, fiind vorba de aproximativ 15 parteneri, institute de cercetare si Universitãti din Europa. Banii pot fi folositi la experimente, achizitia de aparaturã si plata celor ce fac cercetare, iar Universitatea din Petrosani ar urma sã primeascã 400.000 de euro. „Noi ne-am propus si câteva cercetãri la fata locului, inclusiv la douã sau trei iazuri de decantare din România. De asemenea, din Polonia, Albania, Ungaria si Serbia si dorim sã vedem modalitatea în care tehnologiile actuale pot fi utilizate la fiecare iaz, sau depozit de steril, în parte”, a adãugat Rectorul Universitãtii din Petrosani. Partenerii acestui proiect de ecologizare, absolut necesar în actualele cerinte europene de mediu, vin din Germania, unde sunt coordonatorii, de la Universitatea din Freiburg, Polonia, Ungaria, Italia, Serbia, Slovenia, sau Croatia.
Diana Mitrache