Cea de a treia editie a Galei Ariilor Protejate organizatã de Propark – Fundatia pentru Arii Protejate a adus o nouã recunoastere echipei, voluntarilor si partenerilor pentru calitatea si originalitatea proiectelor derulate pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti.
Douã dintre proiectele derulate în acest an în Geoparc au primit recunoasterea juriului de specialitate. Geoparcul a fost de altfel singura organizatie care a obtinut douã dintre cele sase premii acordate la sectiunile din cadrul Galei.
Proiectul ”Destinatia Ecoturisticã Tara Hategului – Retezat” a fost considerat cel mai bun la sectiunea Dezvoltarea Ecoturismului. Proiectul prezentat în competitie s-a axat pe contributia Geoparcului în realizarea Destinatiei Ecoturistice Tara Hategului – Retezat, una dintre cele patru ecodestinatii din România recunoscute în mod oficial de Ministerul Turismului. Crearea acestei destinatii este rezultatul unui parteneriat gestionat de Asociatia de Turism Retezat si derulat împreunã cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Parcul National Retezat, cu sprijinul unor parteneri publici si privati.

Cel de-al doilea proiect care a obtinut recunoastere în cadrul Galei a fost ”Cãlãtoria lui Andi Andezit prin arii naturale protejate si geoparcuri internationale”, premiat la sectiunea Promovarea ariei protejate. Proiectul a fost derulat de Geoparc si Asociatia Drag de Hateg si a urmãrit promovarea sitului UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului administrat de Universitatea din Bucuresti, atât în tarã cât si în strãinãtate. Mascota Andi Andezit a vizitat pânã în prezent 30 de teritorii de pe 5 continente, dar si destinatiile de ecoturism din România, cu scopul de a face cunoscutã tuturor povestea Geoparcului cu valorile sale unice la nivel mondial. De asemenea, o parte dintre povestile teritoriilor nationale si internationale vizitate de simpatica mascotã au fost prezentate publicului, în Tara Hategului, la cea de a doua editie a evenimentului Ziua Vulcanilor desfãsurat vara aceasta, pe 24 august.
Tot în cadrul Galei a avut loc si prima editie a concursului ”Rangerul <<Jos Pãlãria>>”, organizat de Asociatia Rangerilor din România. Rangerul Bogdan Aurelian Danciu, reprezentând Administratia Parcului National Retezat, a obtinut locul al III – lea în cadrul competitiei, adãugând o nouã recunoastere pentru zona Tara Hategului – Retezat. Concursul a constat în parcurgerea unor probe teoretice (interpretare, identificarea unor specii de florã si faunã) precum si a unei probe practice de orientare în teren.
Cea de a treia editie a Galei ariilor protejate organizatã de Propark – Fundatia pentru Arii Protejate, desfãsuratã în perioada 4 – 6 decembrie, în Poiana Brasov a reprezentat totodatã si o oportunitate pentru discutii si ateliere pe tema definirii unei strategii nationale a ariilor protejate. Reprezentanti implicati direct în managementul ariilor protejate au dezbãtut diverse aspecte pe aceastã temã, dar si modalitãti prin care companii si agenti economici se pot implica activ în conservarea naturii.
Adina POPA