Calitatea apei din Valea Jiului este optimã. Periodic, cei de la ApaServ Valea Jiului fac analize pentru a stabili calitatea apei potabile. Analizele de laborator nu au identificat microorganisme. În trecut, utilizatorii retelelor sociale au postat imagini cu apa care curge la robinet.
Niciodatã, însã, analizele de laborator nu au identificat neconformitãti. Pentru ApaServ Valea Jiului este o prioritate ca apa de la robinet sã corespundã din punct de vedere calitativ. În acest sens, periodic se fac publice rezultatele analizelor de laborator. Laboratorul de la Dãnutoni, care efectueazã aceste analize, este inclus în programul de monitorizare si control al Apa Serv Valea Jiului si functioneazã în baza Legii 458/2002, modificatã de Legea 311/2004. În urma analizelor fizico-chimice si microbilogice ale probelor de apã recoltate, operatorul regional din Valea Jiului informeazã cã toate probele de apã prelevate din absolut toate localitãtile Vãii Jiului sunt conforme cu prevederile Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile la toti parametrii analizati.
Apa de la robinet rãmâne totusi sensibilã la contaminarea chimicã sau biologicã. În cazul unei contaminãri care poate fi consideratã periculoasã pentru sãnãtatea publicã, oficialii guvernamentali emit de obicei un avertisment în ceea ce priveste consumul de apã. În cazul contaminãrii biologice, locuitorii sunt de obicei sfãtuiti sã fiarbã apa înainte de consum sau sã foloseascã apa îmbuteliatã ca o alternativã. În cazul contaminãrii chimice, locuitorii pot fi sfãtuiti sã se abtinã de la consumul de apã de la robinet în totalitate pânã când problema este rezolvatã.
Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, “apa necesarã pentru uzul personal si casnic trebuie sã fie sigurã, prin urmare lipsitã de microorganisme, substante chimice si riscuri radiologice, care constituie o amenintare pentru sãnãtatea unei persoane. Mãsurile de sigurantã pentru apa potabilã sunt de obicei definite de standardele nationale si / sau locale pentru calitatea apei potabile”.
“Calitatea apei potabile are o componentã microbiologicã si una fizico-chimicã. Existã mii de parametri de calitate a apei. Apa din sistemele publice de alimentare cu apã ar trebui sã fie cel putin dezinfectate – cel mai frecvent prin utilizarea clorinãrii, ori a luminei ultra-violete, sau ar putea fi nevoie sã urmeze un tratament, în special în cazul apelor de suprafatã.  Presiunea apei variazã în diferite locatii ale unui sistem de distributie. Conductele de apã de sub nivelul strãzilor pot functiona la presiuni mai mari, cu un reductor de presiune situat la fiecare punct în care apa intrã într-un bloc sau într-o casã. În sistemele prost gestionate, presiunea apei poate fi atât de scãzutã încât sã rezulte doar un firicel de apã sau atât de mare încât sã cauzeze deteriorarea instalatiilor sanitare si risipã de apã. Furnizarea apei de la robinet pentru populatiile urbane si suburbane mari necesitã un sistem complex si atent proiectat de colectare, depozitare, tratare si distributie, care de obicei revine în responsabilitatea unei institutii sau companii de stat, adesea fiind aceeasi entitate responsabilã pentru eliminarea si tratarea apei curate. Compusi chimici specifici sunt deseori scosi din apa de la robinet în timpul procesului de tratare pentru a ajusta pH-ul sau pentru a îndepãrta impuritãtile, iar clorul poate fi adãugat pentru a ucide toxine biologice. Conditiile locale geologice care afecteazã apele subterane sunt factori determinanti pentru prezenta diferitelor ioni metalici, fãcând de multe ori apa “moale” sau “tare””, mai aratã Ministerului Mediului.
Monika BACIU