Colegiul National Mihai Eminescu a devenit scoala din Valea Jiului unde elevii pot obtine un certificat de limba englezã.  Diploma este recunoscutã si în universitãtile din afara tãrii, iar testãrile sunt gratuite. Examenele sunt deja în desfãsurare în aceastã perioadã, însã, ele se reiau periodic si sunt adresate tuturor tinerilor, fie cã vorbim de liceeni, ori despre cei de la gimnaziu.
„Am devenit, în mod oficial, un centru autorizat de pregãtire, în sensul  dobândirii certificatelor Cambridge, atât pentru elevii de nivel gimnazial, cât si pentru elevii de la nivel liceal. Chiar înainte de 1 decembrie a avut loc o testare în acest sens, unde au participat cam 20 de elevi, iar în viitorul apropiat aceste testãri vor fi ciclice, la câteva luni diferentã, asa încât sã rãspundã nevoilor elevilor”, a spus Alexandru Lãutaru, director Colegiul National Mihai Eminescu.
Elevii se pregãtesc temeinic pentru acest test si, cei mai multi spun cã ultimii ani de liceu sunt decisivi pentru a putea participa la acest examen. „Consider cã este foarte important sã dãm un astfel de examen, pentru cã atestatul îl poti avea o viatã întreagã si îl poti folosi la o facultate în altã tarã, sau sã obtii un job în afara tãrii si chiar în România, unde poti avea angajati din alte tãri. Si stii mult mai bine limba, dacã te pregãtesti pentru un astfel de examen. Si eu mã pregãtesc suplimentar si deja fac asta de o vreme, pentru cã sunt interesat sã iau certificatul”, ne-a spus Andrei Popa, un elev al liceului, iar o altã colegã de-a lui spune cã îl va da peste un an, cã abia atunci va fi pregãtitã suficient de bine.
„Pentru mine acest examen este foarte important. Am vrut sã îl dau încã de când eram în scoala generalã si m-am  pregãtit pentru el. Cred cã mã va ajuta foarte mult, pentru cã eu merg în programe Erasmus si îmi echivaleazã admiterea la facultatea de litere. Nu e foarte greu, dar e o provocare si cred cã fiind un examen asa important, îti dã mari emotii. Eu mã gândeam sã îl dau în aceastã varã, dar  mi-am dat seama cã nu sunt suficient de sigurã cã voi lua nivelul pe care îl doresc, asa cã mã mai pregãtesc o vreme. E imposibil numai cu orele de la scoalã sã iei examenul. Ai nevoie de ore suplimentare”, a adãugat si Andreea Anca Sân, elevã a aceluiasi liceu.
Nu doar admiterea la facultate le este facilitatã acestor tineri, ci chiar examenul de final de liceu. „Pentru cei de la liceu, este un avantaj foarte mare, pentru cã, cu acest certificat se pot înscrie oriunde, la o facultate din Anglia, spre exemplu, iar în altã ordine de idei, este echivalent cu sustinerea competentelor lingvistice la examenul de Bacalaureat. Asta le conferã lor un avantaj, în sensul cã au timp sã pregãteascã examenele scrise mai mult”, a conchis directorul liceului.
Examenele Cambridge Assessment English sunt recunoscute de scoli, universitãti, angajatori din sectorul public si privat din toate tãrile vorbitoare de limba englezã. Succesul obtinut în urma sustinerii unui examen Cambridge Assessment English le oferã tinerilor un certificat recunoscut international, ce demonstreazã care le este nivelul de cunoastere la care fiecare a ajuns.
Diana Mitrache