Inspectorii de muncã din judetul Hunedoara au anuntat ample contoale la agentii economici care desfãsoarã activitãti de detinere, transport, manipulare, depozitare si comercializare a articolelor pirotehnice, în cadrul unei campanii derulate la nivel national.
Adrian Florin Bozdog, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Muncã Hunedoara spune cã actiunea este motivatã de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în tarã si strãinãtate care s-au soldat cu explozii si incendii de mari proportii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate.
“Evenimente petrecute au provocat mari pagube materiale si umane, repercusiunile fãcându-se resimtite pe o suprafatã considerabilã în  jurul acestor depozite. Un alt motiv care ne determinã sã desfãsurãm aceastã actiune este faptul cã,  în perioada de sãrbãtori se înregistreazã cazuri frecvente de vãtãmãri corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de cãtre copii sub vârsta de 18 ani”, precizeazã Bozdog.
Pe perioada derulãrii campaniei, inspectorii de muncã vor verifica: dacã agentii economici sunt autorizati conform legii de cãtre inspectoratul teritorial de muncã si inspectoratul judetean de politie; dacã miscarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea si iesirea acestora se face în baza documentelor prevãzute de lege; transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale; modalitatea de depozitarea acestora este conformã; daca nu sunt depãsite cantitãtile aprobate pentru a fi depozitate; dacã articolele sunt etichetate conform legii si au aplicate instructiuni de utilizare în limba românã.
“Mentionãm faptul cã toti agentii economici care detin, transportã, manipuleazã, depoziteazã si comercializeazã articole pirotehnice au obligatia de a se autoriza în prealabil la inspectoratul teritorial de muncã si la inspectoratul judetean de politie si abia dupã obtinerea autorizatiei necesare pot desfãsura activitãtile respective”, mai spune Bozdog.
Controalele se vor desfãsura pe întreaga perioadã mentionatã în colaborare cu angajati ai politiei si ai ISU. Neconformitãtile vor fi sanctionate conform prevederilor legale în vigoare putându-se merge de la avertisment, panã la plângeri penale. Inspectorii de muncã atrag atentia asupra  faptului cã, invocarea necunoasterii legii de cãtre angajatori nu aduce circumstante  atenuante la constatarea si aplicarea contraventiilor prevãzute de actele  normative.