3%. Cu atâta contribuie CEH la Sistemul Energetic National

Complexul Energetic Hunedoara contribuie la sistemul energetic national cu 3%. Cel putin asta aratã oficialii Ministerului Energiei. Cristina Prunã, deputat USR a adresat o întrebare ministrului Energiei, prin care solicitã clarificãri legate de problematica stocurilor de cãrbune de la Complexul Energetic Hunedoara.
“În data de sâmbãtã, 21 octombrie 2017, din declaratiile premierului Tudose, dupã discutia avutã cu sindicalistii mineri si cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, reiese cã anul acesta, statul român, nu poate acoperi necesarul de cãrbune din productia internã pentru a furniza energie în conditii normale si este astfel nevoit sã importe jumãtate din stocurile de cãrbune”, arãta deputatul USR, Cristina Prunã în interpelarea adresatã ministerului Energiei.
Rãspunsul a sosit, iar oficialii ministerului spun cã premierul a fãcut referire doar la stocurile de cãrbune de la CEH.
“Declaratia domnului prim-ministru Mihai Tudose nu se referea la întreaga cantitate de cãrbune energetic din România, ci doar la huila de Valea Jiului. Pentru a avea o imagine cât mai exactã, vã informãm cã energia electricã produsã pe bazã de huilã de Valea Jiului se realizeazã în termocentralele Paroseni si Mintia si reprezintã mai putin de 3% din consumul de energie electricã a României”, aratã ministerul Energiei.
În plus, CEH exploateazã anual circa 600 de mii de tone de cãrbune. Pentru perioada de iarnã sunt necesare 400.000, din care o treime provine import.
“Capacitatea de productie medie anualã a minelor din bazinul Vãii Jiului – exploatate de Complexul Energetic Hunedoara, este la nivelul anului 2017 de cca. 600.000 t, cu o medie zilnicã de maxim 2400 t. Conform programului de iarnã în domeniul energetic aprobat prin Hotãrârea de Guvern nr. 760/11.10.2017, pentru perioada 01 septembrie 2017 – 31 martie 2018 cantitatea de huilã necesarã functionãrii termocentralelor Paroseni si Mintia este prognozatã la cca. 400.000 t, care nu poate fi asiguratã integral din productia internã a Complexului Energetic Hunedoara, fiind necesarã achizitionarea a cca. 140.000 t din import”, mai aratã ministerul de resort.
Oficialii ministerului mai subliniazã cã “din analizele efectuate la nivelul Ministerului Energiei, cu consultarea institutiilor implicate în functionarea corespunzãtoare a Sistemului Energetic National, rezultã cã în conditiile realizãrii productiei interne si achizitionãrii din import a cantitãtilor mentionate ai sus, necesarul de energie electricã produsã pe acest tip de combustibil va fi acoperit fãrã vreo perturbare a functionãrii SEN”.
Deputatul USR a fost, în urmã cu douã sãptãmâni, si în subteranul minei Lupeni. ”Asa cum am mai spus, am un respect deosebit pentru oamenii acestia care tin în spate sistemul energetic românesc. Este o muncã putin cunoscutã de marea majoritate dintre noi, iar realitatea este cã avem prea putinã consideratie pentru oamenii acestia. Din pãcate, minerii din Valea Jiului au rãmas în amintirea bucurestenilor ca oile negre ale istoriei post-decembriste, desi s-a dovedit cã acestia au fost manipulati de lideri providentiali într-o asa-zisã ’’luptã pentru libertate’’. A venit momentul sã ne împãcãm cu istoria si sã sustinem minerii din Vale cãtre mai multã demnitate. Sã le multumim pentru faptul cã îsi sacrificã sãnãtatea si îsi pun zilnic viata în pericol pentru securitatea energeticã si bunul mers al economiei, în timp ce sunt captivi unei industrii care tinde spre extinctie”, a scris pe pagina sa de socializare, Cristina Prunã.
Accidentul de la Livezeni, o nouã remarcã
Chiar de ziua Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, la mina Livezeni a avut loc un accident de muncã. În urma incidentului un miner a fost rãnit, însã rãnile nu îi pun viata în pericol.
Deputatul a reactionat, din nou, subliniind cã “o spun cu tristete, la cum functioneazã complexul minier si la ce conditii de muncã sunt în subteran sansa de a nu mai avea accidente este minimã”.
“Cred cã fiecare zi care trece fãrã cã oficialii din Petrosani, împreunã cu cei din Bucuresti, sã ia mãsuri drastice care sã salveze compania de la accidente si faliment economic ne îndepãrteazã de momentul în care vom putea spune cã pãstrãm ce se poate pãstra din sectorul minier. Faptul cã sistemul energetic national are nevoie de minerit în momentele sale de fragilitate nu justificã punerea oamenilor în pericol. Suntem la un pas de tragedie, iar oficialii PSD dau dovadã de ipocrizie în continuare.
Se bat cu pumnul în piept cã ei salveazã mineritul, triumfãtori urcati pe ruinele industriei românesti. Nu mã astept la rusine din partea lor. Dar sper cã oamenii simpli care sunt victimele acestei ipocrizii sã se trezeascã în cele din urmã si sã îi tragã la rãspundere pe cei vinovati de ce se întâmplã în Valea Jiului”, a scris deputatul USR pe pagina sa de socializare.
Monika BACIU

9 thoughts on “3%. Cu atâta contribuie CEH la Sistemul Energetic National

 • 5 decembrie 2017 at 19:31
  Permalink

  Valea Jiului exploateaza carbune superior HUILA iar daca s-ar face investitii la EM Livezeni si EM Vulcan huila din valea jiului ar deveni rentabila . Lignitul din Gorj este un carbune inferior si distrunge mediul inconjurator (acolo nu-i trimite nimeni pe organizatiile de Mediu sa protesteze) cu defrisarile din cariere iar reampaduririle se fac putine si costa mult dar asta nu se spune pentru ca ministerele sunt pline cu olteni

  Reply
  • 5 decembrie 2017 at 19:58
   Permalink

   se aducea carbune din Serbia ca sa ajute arderea lignitului din Gorj in termocentralele gorjene

   Reply
 • 6 decembrie 2017 at 00:09
  Permalink

  Acum CEH pompeaza in sistem cca. 50 MWh la un consum total in sistem de cca. 9100 MWh.
  Calculati cat reprezinta.
  Toata productia de carbune din Vale este de cca. 1300 tone pe zi calendaristica (in scadere). Asta asigura functionarea doar a unui singur cazan la Mintia.

  Reply
 • 6 decembrie 2017 at 04:37
  Permalink

  Sa crestem salariile tutulora. La sefi, de la 90.000, la 160.000, iar la meneri de la 50.000 la 90.000. Plus ca sa iesim la pensie la vrastea de 42 ani, cu penzie lunara de 6000 lei. Altfel mergem cu securile. Noi intotdeuna am avut privilegii si nu vrem sa le pierdem acum.

  Reply
  • 6 decembrie 2017 at 06:16
   Permalink

   Misu , Socoteli , Costy Doctorul , Sorinel , ……. acelas dobitoc betiv puturos care curata subsolurile blocurilor pentru 5 lei de apartament

   Reply
 • 6 decembrie 2017 at 08:47
  Permalink

  bravo misule ,ai perfecta dreptate

  Reply
 • 6 decembrie 2017 at 08:50
  Permalink

  cum dracu mai functioneaza acest ceh ?cine are interes sa functioneze?

  Reply
  • 6 decembrie 2017 at 09:10
   Permalink

   doru , hunday , Misu , …….. este acelas betiv puturos , curata subsolurile blocurilor si vrea si el spor de rusine si toxicitate , poti sa zberi pe scara blocului cat vrei tu ca nu-ti dau mai mult de 5 lei de apartament pentru curatatul subsolului

   Reply
 • 6 decembrie 2017 at 09:03
  Permalink

  cei cu salarii babane .ei au interesul

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *