Familiile din douã comunitãti izolate, din Petrosani si Petrila, au de ieri un vis împlinit. De mai bine de 40 de ani, oamenii au tot sperat cã vor avea parte de un serviciu ce pare banal în zilele noastre, dar care pãrea de neatins pentru ei.
Operatorul de apã si canal din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului, a reusit finalizarea unui proiect extrem de important pentru comunitatea din zona Coasta, o stradã din municipiul Petrosani, unde localnicii erau nevoiti sã-si care apa potabilã, pentru ei si pentru animale, de la aproape jumãtate de kilometru. ”De Mos Nicolae am primit apã. Era ceva de neimaginat pentru noi, pentru cã ne-am descurcat foarte greu. Fiecare familie de aici are nevoie zilnic de 500 de litri de apã pentru consum si animale, iar aceastã cantitate o aduceam zilnic de la circa jumãtate de kilometru distantã. În toamnã asecat locul de unde ne alimentam si multi am fost nevoiti sã ne ducem animalele de acasã, sã le lãsãm pe unde putem, sã nu ne moarã de sete”, a spus Petre Baj, unul dintre localnici.
Proiectul va fi extins
Oamenii au fãcut numeroase petitii de-a lungul anilor cãtre regia de apã însã nu s-a gãsit o rezolvare, pentru cã zona este departe de reteaua publicã si la o diferentã de nivel considerabilã. Din acest motiv nu se putea asigura presiunea necesarã alimentãrii gospodãriilor. Solutia a fost gãsitã de actuala  conducere a societãtii si în colaborare cu municipalitatea, iar în mai putin de o lunã de zile oamenii s-au putut bransa la reteaua publicã de alimentare cu apã potabilã. Ieri, în ajun de Mos Nicolae, familiile au avut apã potabilã la robinete. ”Am avut o discutie cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi, cãruia vreau sã-i multumesc public pentru sprijin, si am gãsit banii necesari pentru acest proiect. Primãria Petrosani ne-a ajutat cu utilaje, oamenii din zonã s-au mobilizat si de astãzi au apã potabilã în case. (…) Acum sunt bransate  o parte a gospodãriilor din aceastã zonã, dar din primãvarã reteaua va fi extinsã si la alte gospodãrii”, a declarat directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram.
Municipalitatea Petrosani vrea un parteneriat cu Apa Serv Valea Jiului si pentru alte zone ale localitãtii unde sunt probleme identice. ”Vom încerca si pe viitor sã facem astfel de investitii în locurile izolate, astfel ca oamenii sã aibã apã. Anul trecut am reusit, tot cu sprijinul Apa Serv, sã ducem apa la locuintele din zona Galbena, unde erau alimentati de la Mina Petrila”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.
O altã investitie fãcutã de Apa Serv Valea Jiului, la Petrila, a fãcut posibil ca 38 de familii din zona Birãoni sã aibã apã potabilã. Si în acest caz investitia a vizat realizarea unei retele în regim de urgentã într-o zonã izolatã si a fost derulat în colaborare cu Primãria Petrila. 
Maximilian Gânju