Primãria Deva si Greenpeace România intervin în procesul termocentralei Mintia

Primãria municipiului Deva si Greenpeace România intervin în procesul în care se judecã suspendarea activitãtii termocentralei Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara.  În timp ce conducerea CEH solicitã instantei anularea procesului verbal de contraventie prin care autoritãtile de mediu au dispus oprirea activitãtii de la unitatea de la Mintia, Primãria municipiului Deva si Greenpeace România au depus cerere de interventie. Cei de la Primãria Deva aratã cã oprirea termocentralei ar putea avea  repercusiuni grave asupra abonatilor la sistemul centralizat  de termoficare. De cealaltã parte, activistii de mediu de la Greenpeace militeazã pentru oprirea termocentralei pe care o considerã poluantã.
Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa – nu detine autorizatie integratã de mediu si nu respectã limitele de poluare de 4 ani. Desi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investitiilor menite sã protejeze mediul înconjurãtor si a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru cã functiona fãrã autorizatie integratã de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contraventie si, în prezent, termocentrala functioneazã fãrã nicio problemã, cauzând prejudicii de mediu ireversibile desi nu mai are autorizatie integratã de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidã a capacitãtilor scumpe si poluante pe cãrbune cu surse de energie curatã, mãsuri de eficientã energeticã, stocare a energiei si interconectarea sistemelor electrice” a declarat, în urmã cu douã luni,  Alin Tãnase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
Noul termen de judecatã a fost stabilit pentru data de 29 ianuarie 2018. Termocentrala de la Mintia nu are realizate investitiile pentru conformarea la cerintele de mediu. Din acest motiv, în anul 2015, Garda de Mediu a suspendat activitatea termocentralei. Procesul este în faza recursului.
Monika BACIU

3 thoughts on “Primãria Deva si Greenpeace România intervin în procesul termocentralei Mintia

 • 5 decembrie 2017 at 19:41
  Permalink

  Garda de Mediu si Greenpeace Romania sa mearga si in Gorj la carierele de lignit sa vada si defrisarile din cariere .

  Reply
  • 6 decembrie 2017 at 08:23
   Permalink

   Sa se respecte legea ca de aia suntem stat de drept.

   Reply
 • 11 decembrie 2017 at 17:28
  Permalink

  Ma legea i numai pentru puli Mersi a?a a fost din totea una sa ?ti ?i tu stat de drept este numai pe luna

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *