Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara comunicã tuturor cabinetelor de medicinã de familie din judet cã Ministerul Sãnãtãtii, prin adresa Ministerului Sãnãtãtii – Directia Generalã de Asistentã Medicalã si Sãnãtate Publicã – nr. 63400, a repartizat tuturor directiilor de sãnãtate publicã un numãr de 1.000.000 de doze de vaccin antigripal sezonier.
Pentru Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara au fost repartizate un numãr de 30.597 de doze (care vor fii aduse în data 06.12.2017 la sediul Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara de cãtre furnizor, iar repartitia lor la medicii de familie se va începe din data de 07.12.2017).
În sezonul rece circulatia bolilor acute respiratorii reprezintã principala cauzã de îmbolnãvire în rândul populatiei. Conform comunicatului de presa al Ministerului Sãnãtãtii, la nivel national numãrul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost de 83.563, cu 3,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeasi sãptãmânã a sezonului precedent (86.996) si cu 7,6% mai mare fatã de cel înregistrat în sãptãmâna precedentã (79.895).  Medicii recomandã ca la primele simptome de boalã – care constau în rinoree, jenã în gât, febrã pânã la 38 grade, stare generalã proastã – trebuie sã luãm legãtura cu medicul de familie. În momentul în care o persoanã se îmbolnãveste, primul lucru pe care trebuie sã îl facã este acela de a se autoizola. Urmãtorul pas este de a contacta medicul de familie.  Este total gresitã automedicatia si, în special, tratarea acasã, cu antibiotice, fãrã prescriere de la medic.
Ministerul Sãnãtãtii asigura si în acest sezon rece vaccinarea antigripalã sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):
– persoanele aflate în evidentã cu afectiuni medicale cronice;
– femeile gravide;
– personalul medical;
– persoanele (adulti si copii) rezidente în institutii de ocrotire socialã;
– persoanele cu vârsta egalã sau peste 65 de ani.