Setea de informatie bate setea si foamea

Cu restante mari la chirie si plata utilitatilor, saracii coloniilor din localitatile Vaii nu concep sa se desparta de televizor, sau mai exact de antenele satelit. Fie ca este vorba de colonia din Aninoasa, Vulcan sau cele de la Petrosani,  pentru locuitorii acestora abonamentul la televiziunea digitala este mai important decat painea zilnica.

Cartierul Sasa din Petrosani spre exemplu este locuit in mare parte de familii care traiesc din venitul minim garantat, iar unele nu au nici un venit. Totusi, mai toate locuintele din zona de deasupra Petrosaniului au unul sau chiar doua antene de satelit cu abonamentul aferent achitat la zi. Desi s-ar crede ca pentru familiile in ale caror gospodarii nu se zaresc „oalele” au fost primordiale facturile la utilitati sau chiria, lucrurile nu stau deloc asa pentru ca exista si solutia abonamentului la televiziunea prin cablu. Asa ca, toata lumea este bine informata chiar daca „portareii” ameninta luna de luna cu debransarea de la curent sau apa pentru neplata. O alta zona cu sete mare de informatie este cartierul Iscroni din localitatea Aninoasa.

 Totul pana la antena satelit

Fosta colonie minereasca cu case ridicate la inceputul exploatarii carbunelui are circa 50 de familii. Nu au apa potabila, nu au canalizare, dar au acces la informatie. Fiecare baraca locuita de una sau mai multe familii are cel putin o antena de satelit, iar abonamentul la televiziunea digitala este singura lor distractie. Sustin ca nu ar renunta la ea nici in ruptul capului. Ba chiar, din cele 50 de familii care platesc si 30 de lei lunar pentru pachetul de programe tv digitale, doar cateva sunt restantiere la plata abonamentului. „Avem copii si vor si ei sa se uite la televizor ca altceva nu au. Mai vedem si noi un film, o stire si mai uitam de saracie. Ce sa facem, e singura noastra distractie”, spune Nicolae, capul unei familii formata din 9 persoane. Imaginea zonei este dezolanta, mai ales ca cei mai multi locuitori ai cartierului traiesc de pe o zi pe alta din cele cateva sute de lei acordate de stat ca venit minim garantat.

Fara apa dar cu antene

 Un alt cartier cu aceeasi poveste in Petrosani este chiar Colonie. Cum nu toata zona este locuita de saraci, antenele la televiziunea digitala care se ridica deasupra caselor s-ar justifica. Poate nu si in zonele de langa sediul distribuitorului de apa unde locuiesc in mare parte asistati social sau in fosta unitate militara- la blocul social. Chiriasii care platesc chirie cand isi aduc aminte, au si ei antene si abonamente achitate la zi. Mai bine raman fara apa decat sa renunte la informatie, ceea ce s-a si intamplat. Apa Serv i-a lasat pe „sociali”, o saptamana, pe sec, pentru datorii de jumatate de miliard de lei vechi.

Maximilian Ganju

 

Advertisements

2 comentarii la „Setea de informatie bate setea si foamea

  • 8 august 2012 la 23:23
    Permalink

    Aceste caricaturi numite politie locala – vedeti homunculul cu cascheta alba mai mare decat purtatorul- in piata beau cafeluta cu manglitorii de telefoane , protejeaza pe mafiotii „producatori”, reecurg la „corectitudine” cand cate un batranel vinde trei flori din gradina sa cumpere paine. Dar in parcul Schreteer se fura dalele ziua-n amiaza mare, rachetii terorizeaza copii, in terenul de joaca copii nu au loc , noapte de noapte se fac curse de motociclete pe bulevard, tribuna fiind terasa Aztec, unde se fac pariurile, si acesti bese-n cizme caricaturali maltrateaza oameni de bine. TAximetristul cu pricina este cel mai bland si blajin om din Petrosani. Pseudopolitistii locali se viseaza politisti, si fac gafe.

  • 9 august 2012 la 12:21
    Permalink

    Daca ar fi dupa unii am sta inchisi la munca toata ziua,am bea apa cu portia,am respira doar cat sa nu murim si sa mai putem sa muncim si a doua zi,daca dupa 23 de ani de la revolutie se dezbate ca omul are dreptul sau nu la informare inseamna ca suntem gata ca si popor.Un asteroid sa ne pocneasca sa scapam de lumea asta nebuna.

Comentariile sunt închise.