Întâia zi a lui Decembrie, cea care de 99 de ani îi uneste pe toti românii, a fost celebratã în cadrul Liceului Tehnologic Retezat Uricani printr-o manifestare încãrcatã de semnificatii, în care peste 300 de români – elevi,cadre didactice si invitati – au creat o atmosferã emotionantã demonstrând, încã o datã, cã patriotismul nu este un cuvânt desuet.
Spectacolul, organizat de elevii claselor gimnaziale si liceale, cu sprijinul Consiliului Scolar al Elevilor, s-a desfãsurat pe terenul de sport, în ziua de 29 noiembrie 2017.Intonarea imnului national, care a deschis programul artistic, a creat un moment cu o intensã încãrcãturã afectivã, în care fiecare participant la eveniment s-a simtit român, sufletele tuturor oscilând parcã la unison, pe aceeasi lungime de undã.
Elevii claselor de liceu au subliniat importanta Zilei Nationale citând spusele oamenilor celebri care au omagiat de-a lungul vremii acest însemnat eveniment al devenirii noastre.
A venit apoi rândul elevilor din clasele gimnaziale sã sustinã un recital de muzicã si poezie, în pregãtirea cãruia au fost coordonati de doamna profesoarã Marinela Bãrzãune.
Liceenii au decis sã aducã în fata spectatorilor ceea ce au considerat reprezentativ pentru câteva dintre regiunile care, în 1918, au dat viatã României Mari.
Elevii claselor a IX-a A si a IX-a B au reprezentat Tara Româneascã, delectând spectatorii cu dansurile Ungurica si Hora ca la Romanati si cu bucate alese din gastronomia olteneascã. Dobrogea a fost prezentatã de elevii clasei a X-a A, care au interpretat cunoscutul dans aromân Pamporea si au surprins în preparatele lor rafinamentul artei culinare dobrogene.
Elevii claselor a XI-a A si B au ales regiunea Ardealului pe care au adus-o în atentia publicului prin dansul “De-a lungul” si prin melodiile “Ardealule, pãmânt sfintit” si “În Ardeal, la mine-acasã”, interpretate de surorile Ana si Elena Mojoatcã. Tabloul acestei regiuni a fost întregit de mâncãrurile traditionale ardelenesti, creatii pe cât de colorate, pe atât de savuroase. Bucovina a prins viatã prin eforturile elevilor din clasele a XII-a A si B. Denis Fieraru a interpretat melodia “Cântã cucul”, iar colegii sãi au dansat “Hora pe dreapta” si “Ciuleandra”. Fetele si-au dovedit mãiestria preparând râvnitele bucate bucovinene.
Liceenii au fost ajutati în realizarea acestor activitãti de profesorii diriginti: Alina Bobric, Ilie Parvan , Cornelia Suciu, Florin Rades, Olenca Ghetãu, Delia Kandut, Anca Stoi. Spectacolul a fost completat de evolutiile unor elevi talentati – Petrisor Silasi, Elena Calotã, Denisa si Alex Curtianu – care au interpretat melodii populare autentice spre încântarea tuturor celor prezenti.Toate clasele participante au fost rãsplãtite cu diplome, ca o recunoastere a eforturilor si a dãruirii de care au dat dovadã în realizarea acestui eveniment. Spectacolul s-a încheiat cu simbolica horã a unirii, cea care sugereazã în veac unitatea noastrã nationalã.
Presedintele Consiliului Elevilor, Alexandru Malairos