Tragedia din Parâng putea fi evitatã

„La munte, vântul se va intensifica treptat, cu rafale ce vor depãsi 60…65 km/h. La altitudini mari vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zãpadã, iar în restul zonei precipitatiile vor fi mixte si se va forma polei. În aceste conditii, recomandãm turistilor sã nu porneascã pe traseele de creastã, pânã ce zãpada nu se stabilizeazã. În Masivul Parâng, pe vãi si în zona de creastã, zãpada mãsoarã peste 40 cm”, a fost recomandarea salvamontistilor, fãcutã public pentru toti cei aflati la munte, încã din 29 noiembrie 2017.
Avertismentul, însã, nu i-a impresionat deloc pe cei trei turisti diun Bucuresti, care au plecat vineri la munte, iar unul dintre ei a fost ucis de o avalansã.
Bãrbatul de 38 de ani, din Bucuresti a fost ucis de o avalnsã în zona de creastã din masivul Parâng. Acesta se afla într-un grup de 3 turisti, toti din Capitalã, care au urcat pe munte, desi stiau care sunt conditiile si cã vremea nu este favorabilã. Pe 112, în jurul orei 12,00, vineri dupã-amiazã, a venit semnalul de alarmã. Avalansa s-a produs la peste 2.000 de metri altitudine, în vârful Cârja.
„Echipa de prim rãspuns alcãtuitã din 3 salvamontisti si 2 jandarmi montani a ajuns la bãrbatul surpins de avalansã care nu a mai prezenta semne vitale. Turistul, în vârstã de 38 de ani, a fost scos de prietenii lui din zãpada care l-a târât aproximativ un kilometru pe o vale îngustã si abruptã din zona vârfului Cârja, masivul Parâng. Bãrbatul a fost gãsit îngropat la un metru în stratul de zãpadã fãrã semne vitale.  Cel mai probabil, bãrbatul prezintã leziuni în zona coloanei cervicale si a cutiei toracice. Trupul bãrbatul a fost transportat cu o targã de salvamontisti si jandarmii montani pe un traseu dificil, accidentat si acoperit cu zãpadã, pânã la DN 66, de unde a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Medicinã Legalã”, au declarat reprezentantii Centrului Judetean de Comunicare si Informare Publicã Hunedoara.
Anemona Doda purtãtor de cuvânt al ISU Hunedoara a afirmat cã, în zona producerii avalansei, era un grup de persoane, iar doi turisti au fost surprinsi de zãpadã. Doar unul a reusit sã se salveze. Celãlalt a fost dat dispãrut, pânã ce echipele l-au gãsit, din pãcate fãrã sã mai poatã face ceva pentru el. Omul a fost scos din zãpadã si a fost declarat decedat. Trupul fãrã viatã al turistului de 38 de ani a fost coborât din munte, prin Defileul Jiului.
Turistii erau într-o drumetie pe un traseu de creastã, când a avut loc avalansa. La munte, vremea este foarte rea si, cu toate cã salvamontistii i-au sfãtuit pe cei care au urcat în aceste zile sã nu se aventureze pe trasee, cei trei  nu au tinut cont si  au plecat pe riscul lor.
Salvamontistii îi avertizeazã pe turisti asupra pericolului declansãrii unor avalanse în zonele înalte ale masivelor Vâlcan, Parâng si Retezat. Avalansele s-ar putea declansa ca urmare a faptului cã a nins mult, iar cantitatea de zãpadã care a cãzut în ultimele zile, nu s-a stabilizat.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.