Sunt suprafete mari în judetul Hunedoara în care oamenii nu pot folosi telefoanele mobile.  Cei mai expusi sunt turistii si nu o datã au fost grave probleme din acest motiv, însã, desi autoritãtile au tot cerut sã fie amplasati stâlpi GSM, acest lucru nu a fost încã posibil. Si nici nu sunt mari sanse. Oricum, cei care se ocupã de asta promit acum o dezbatere publicã.
„În urma demersurilor pe care le-am fãcut la ANCOM, am primit un rãspuns care spune cã  în caietele de sarcini, pentru obtinerea viitoarelor licente, vor fi incluse si zonele albe din toatã tara, dar cu preponderentã acolo unde este necesar. Noi avem nevoie de semnal în Hunedoara, în Retezat, Parâng si asa mai departe. E, însã, foarte greu sã  montãm antene, atâta vreme cât discutãm de arii protejate si mai ales cã alimentarea cu energie electricã este deficitarã pe anumite zone. Totusi, urmeazã sã  se facã o dezbatere publicã pe acest subiect, iar în caietele de sarcini vor fi incluse  aceste aspecte si este foarte probabil ca, cel putin un operator de telefonie sã acopere câteva zone. Nu integral, dar mãcar pe cele de maxim interes pentru vizitatori”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.
Zonele si traseele din Muntii Retezat care în prezent nu au acoperire GSM sunt: Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Tãul Peleaga, Tãul Peleguta, Platoul Rades-Zlata, Stâna de Râu, Valea Galesului, Valea Rea, Valea Pietrele, Zona Cîmpusel, Cîmpu Mielului si Cabana Buta. Salvamontistii, ori jandarmii montani reusesc cu greu sã localizeze un rãtãcit, despre care aflã date de la rudele de acasã, din acest motiv, iar serviciul 112 nu poate fi apelat deloc în aceste situatii, de pe telefonul celui ce este în acel loc.
Diana Mitrache