Oamenii de pe strada Brazilor din Petrosani traiesc zilnic un cosmar. Asta dupa ce acum doua luni apele au miscat spre casele lor muntele din Dealul Institutului. Acum dealul sta sa se prabuseasca si fiecare om se roaga sa nu ploua prea mult. Apele curg chiar si acum, cand de o buna bucata de timp e seceta si casele le sunt amenintate zilnic de pericolul din deal.

„Mi-e teama, ca intr-o zi o sa vina totul peste casa. Curge apa mereu si e ud totul, chiar daca e seceta de atata timp. Ce va fi cand o sa ploua nu stiu, dar ne pregatim de prapad”, spune o femeie care locuieste la baza dealului.

Ploaia din 1 iunie le-a mutat dealul, dupa ce din parcarea Universitatii Petrosani au fost luate cateva borduri. Atunci apa a luat la vale copacii si o parte din deal, iar oamenilor li s-a tot promis ca vor avea un dig. Pana acum, insa, nu s-a discutat problema lor in sedinta de Guvern si apropierea toamnei ii face pe oameni sa se ingrijoreze tot mai mult. „E grav ce se intampla aici. Mi-a coborat dealul in valuri si, acum, mai mult ca niciodata,curge apa. Au aparut si izvoare noi subterane si asta numai dupa ce muntele s-a pornit din loc. Nimeni nu stie cum stam noi cand ploua”, spune un alt barbat.

Lucrari nu au inceput, iar zidul nici poveste sa fie conceput. Totul se misca in ritm de melc, iar oamenii risca sa se trezeasca cu intreg dealul in curte, ori, mai rau, cu dealul in casa. „Intr-o zi va cadea. Asta e clar, ca ne tot amana cu digul acela, care e sigura noastra scapare”,a mai spus un alt om.

Administratia de la Petrosani a intocmit un proiect prin care s-a adresat Guvernului Romaniei. Prin acest act s-a cerut alocarea unor fonduri pentru a construi un zid de sprijin, deoarece intreg dealul sta sa se prabuseasca. Proiectul a plecat, insa, de la primarie la Prefectura si de acolo la Guvern, dar din 1 iunie si pana acum in nicio sedinta de Guvern nu a fost luat in discutie acest proiect pentru Petrosani.

In aceste conditii, locuitorii de pe strada Brazilor spun ca singura lor salvare e sa nu ploua prea mult, pentru ca si asa dealul coboara si, intr-o zi,ne vom trezi ca Universitatea din Petrosani ajunge in centrul orasului.

 

Diana Mitrache