29 noiembrie 1980, in jurul orei 16 si 30 de minute s-a dat alarma. Asa cum au stiut comunistii. Mai mult ca sa ascunda adevarul, insa, atunci, mina a luat viata a 53 de oameni, mineri, militari in termen, ori specialisti in minerit. Atunci au ramas orfani de tata nu mai putin de 75 de copii, iar 15 dintre morti erau militari in termen, pe care regimul comunist ii aducea aici sa scoata carbunele din pamânt.
Astazi, la ceas de comemorare, sirena a sunat din nou, aducând aminte tuturor ca acei oameni au pierit la locul de munca, ingropati de lipsurile din subteran. Cei care sunt acum, au tinut un moment de reculegere in memoria lor, insa, pentru ca nu a fost campanie electorala, numarul celor prezenti nu a fost foarte mare. Au venit, insa, lideri ai minerilor, sefi din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, ori reprezentati ai militarilor, care au ascultat slujba de comemorare si Imnul Minerilor.
La final, au depus coroane de flori la troita ridicata in memoria celor ce au murit acum 37 de ani, pe care este inscris numele fiecarui miner, inginer sau militar mort in acel loc.
In tot acest timp, cei care intrau in sut, au trecut si ei cu sfiala prin fata troitei, pentru ca azi a fost ziua in care fiecare a avut in suflet acea zi fatidica de acum aproape 4 decenii.

Diana Mitrache