Sala de spectacole a Teatrului Dramatic I.D Sîrbu din Petrosani a fost invadatã marti de zeci de copii îmbrãcati în straie populare si cu stegulete tricolore.  Toti elevii Scolii Gimnaziale “Carmen Sylva” Petrosani au fost pãrtasi la o lectie deschisã despre patriotism si  mândria de a fi român. Ei însisi, pe rând, au fost protagonistii acestei lectii de istorie, la teatrul din Petrosani, acolo unde s-au adunat sã îsi demonstreze cunostintele despre tara noastrã. „Este o lectie de istorie altfel, o activitate închinatã Zilei Nationale. Elevii nostri si dascãlii s-au mobilizat, pentru cã ni se pare foarte important sã ne cinstim trecutul, sã ne cinstim eroii, sã fim constienti de nationalitatea noastrã, sã ne cinstim limba si tara. Asta  încercãm, pe lângã  tot ce facem la scoalã. Sã fie mândri cã suntem români”, a spus Mariana Ghicioi, profesor învãtãmântul primar,  care a si dedicat o poezie acestui eveniment:

„Gând, la 1 Decembrie: Cum poti scrie, oare, despre tarã / Fãr-a fi numit patriotard?/ Cineva patetic te declarã / De mãrturisesti cã-n tine ard / Strasnic, si iubirea ta de locul / Unde ochii ai deschis întâi,/ Dar si dorul, patimã si focul/ De a-ti face limba cãpãtâi (…)”
Cântece despre tarã, neam, limbã, portul popular si mândria de a fi român s-au derulat pe scena teatrului, iar copiii au arãtat cã stiu ce înseamnã Ziua Nationalã.
„Ne-am adunat aici sã serbãm cei 99 de ani de la marea Unire si, împreunã cu elevii scolii, am pregãtit si un program artistic, ca sã fie ora de istorie mai frumoasã, ca de obicei”, a spus si Anca Elena Cordea, profesor de istorie Carmen Sylva.
Au cântat, au recitat, au dansat si au vorbit despre România si români. Sunt micuti, dar au aflat câte ceva despre tara lor si, încã de la aceste vârste, au posibilitatea sã învete sã îsi iubeascã tara.
Diana Mitrache