Ziua mondialã de luptã împotriva HIV/SIDA se deruleazã sub deviza „R idicati mâinile pentru prevenirea HIV”

Ziua Mondialã de Luptã Împotriva HIV/SIDA se celebreazã la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni sã se uneascã în lupta împotriva maladiei, sã fie solidari cu cei care trãiesc cu boala si sã-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.
Conform Raportului National al Departamentului pentru Monitorizarea si Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals“, Compartimentul pentru Monitorizarea si  Evaluarea infectiei HIV/SIDA, în România, la 30 iunie 2017, 14.655 persoane infectate cu HIV/SIDA erau în viatã, (22.520 total cumulativ 1985 – 2016). Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (64,5% din toate cazurile noi în 2016 si 65% în primele 6 luni ale anului 2017). Numãrul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 15,5% în 2016 si 12% în primele 6 lunii ale anului 2017.
Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara a demarat o campanie denumitã „RIDICATI   MÂINILE PENTRU   PREVENIREA HIV”a cãrui scop este acces universal la preventia HIV, tratament, îngrijiri si suport, reducerea numãrului persoanelor infectate cu HIV/SIDA, informarea si educarea populatiei asupra HIV/SIDA asupra comportamentelor cu risc si fãrã risc si Combaterea stigmatizãrii si discriminãrii legate de HIV/SIDA.
Potrivit reprezentantilor DSP Hunedoara obiectivele campaniei sunt cresterea numãrului de persoane informate si educate în legãturã cu HIV/SIDA; cresterea numãrului de persoane, în special din grupele de risc, care solicitã efectuarea unui test de depistare a infectãrii cu HIV, cresterea numãrului de persoane care adoptã un comportament sãnãtos în relatie cu HIV/SIDA, reducerea numãrului de persoane discriminate si stigmatizate datoritã HIV/SIDA.   La nivelul judetului Hunedoara s-a înregistrat o crestere a cazurilor de HIV/SIDA. Astfel dac în anul 2013 erau înregistrate 265 de cazuri, în 2014 au crescut la 268 de cazuri, în 2015 s-au ajuns la 276 de cazuri, în 2016 au fost 270 de cazuri pentru ca în trimesctrul III din 2017, numãrul cazurilor de HIV/SIDA sã fie de 258. De remarcat cã cele mai multe cazuri, adicã peste 75 la sutã din numãrul total sunt raportate în municipiul Petrosani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *