La finele sãptãmânii trecute, la sediul Ministerului Energiei sindicatele au luat parte, pentru prima datã, la consultãrile ce au fost generate de elaborarea viitoarei strategii energetice nationale. Sindicatele spun cã este o premierã de la care sperã sã atragã atentia asupra mineritului de la CEH si CEO.
„Spre surprinderea noastrã, am fost invitati la aceastã întâlnire, pentru prima datã si am fost informati cã Ministerul Energiei doreste realizarea unei noi strategii, care sã fie ancoratã în realitatea pietei de energie din ultimul timp”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Sindicatele s-au arãtat multumite de prima întâlnire si spun acum cã vor fi consultate si pe viitor forurile ce reprezintã minerii.
„Fãrã energia produsã pe cãrbune si aici intrã lignitul si huila, nu se poate. Huila si productia de energie pe huilã va fi prinsã în nouã strategie. A fost o discutie de principiu, comisia va continua sã lucreze si vor avea întâlniri periodice si cu noi, pentru a ne arãta pozitia fatã de realitãtile din piata de energie”, a mai adãugat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Strategia Energeticã a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, care a fost elaboratã anul trecut, nu mai este valabilã, desi era rezultatul unui demers consultativ si analitic amplu realizat de Ministerul Energiei pe parcursul anului 2016.Acolo se arãta clar cã productia de lignit si huilã în România depinde direct de cererea nationalã de materie primã în sectorul de producere a energiei electrice, ce acoperã aproape în întregime consumul de lignit si huilã. Pentru huila consumatã în cadrul CEH, planul de restructurare a companiei aprobat de Ministerul Energiei prevedea mentinerea productiei la minele Vulcan si Livezeni si se arãta clar cã productia, în cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului, va fi mentinutã pânã în 2018.
Diana Mitrache