Inspectorii ITM cheama la instruire toti angajatii din domeniul constructiilor. Asta dupa accidentele din acest sector de munca s-au inmultit si au devenit din ce in ce mai grave.

Timp de mai multe luni toti angajatii vor afla cum trebuie sa lucreze si cum se pot feri de accidente. Campania a demarat tocmai din cauza ca tot mai des au loc accidente de munca in domeniul constructiilor, iar cel mai recent a avut loc cu doua zile in urma. „In aceasta luna, din august pana in octombrie, avem un alt fel de campanie. In special, ea s-a demarat din cauza evenimentelor ce au avut loc,mai ales ca ultimul accident mortal in constructii in tara a avut loc marti,. La surpari de maluri. Aproape zilnic sunt accidente la sapari de gropi, cu prabusirea malului. Pe langa controalele care le facem, am considerat ca trebuie sa venim din nou in intampinarea angajatorilor din domeniu, cu o astfel de campanie”, spune Ileana Bodea, sefa Serviciului Sanatate si Securitate in Munca din  ITM Petrosani.

De aceasta data sunt vizati oamenii care lucreaza efectiv in santiere de constructii si care sunt expusi fie riscului de a fi surprinsi de un mal de pamant, fie celui de a cadea de la inaltime. „In prima saptamana a fiecarei luni, ne-am propus sa avem intalniri cu cel putin 5 angajatori care fac astfel de lucrari de sapaturi de santuri, dar nu o sa ne limitam doar la asta. Trebuie sa ajutam persoanele desemnate din cadrul societatilor sa-si faca un program de instruire foarte bun. Noi venim cu exemple de accidente mortale la sapari de santuri, sau prin cadere de la inaltime, ce au loc la nivel national. Angajatorul face un program de instruire, unde vor fi cuprinsi 60% din lucratorii in constructii”, a mai adaugat Ileana Bodea.

Campania de informare a demarat in aceasta saptamana si primii vizati au fost cei din Hateg si Valea Jiului. Pana in octombrie, insa, toti angajatii din constructii vor afla ce pericole ii pandesc si cum pot evita accidentele.

 Diana Mitrache