Zeci de mii de pelerini din toatã tara sunt asteptati la Prislop, mâine, la manifestãrile de comemorare a 28 de ani de la moartea pãrintelui Arsenie Boca.
Ceremonia religioasã si parastasul vor fi oficiate, cel mai probabil, în altarul în aer liber, ce este ridicat lângã biserica Mãnãstirii Prislop, astfel încât toti credinciosii prezenti la acest eveniment religios sã poatã participa.
Supranumit „Sfântul Ardealului”, pãrintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. Pãrintele a trecut la cele vesnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia, judetul Prahova, si a fost înmormântat la Mãnãstirea Prislop. Pelerinii vor putea circula mult mai usor pe drumul care duce spre lãcasul de cult, dupã ce carosabilul a fost lãrgit si asfaltat în cadrul unui proiect de modernizare finantat de Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara.
Peste 300.000 de pelerini vin anual la Mãnãstirea Prislop, situatie care impunea dezvoltarea unei asemenea investitii, a arãtat, vineri, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, Mircea Bobora, cu prilejul deschiderii oficiale a circulatiei pe acest drum.
”Cei 300.000 de pelerini care vin, anual, la Mãnãstirea Prislop, viziteazã si alte obiective turistice din judetul Hunedoara. De aceea, apreciem cã investitia a fost una foarte bunã pentru cã ajutã la dezvoltarea turisticã a judetului”, a precizat Bobora.
Drumul a fost deschis oficial traficului rutier cu numai patru zile înainte de comemorarea a 28 de ani de la moartea pãrintelui Arsenie Boca, la Mãnãstirea Prislop fiind asteptati, pe 28 noiembrie, câteva mii de oameni pentru a lua parte la slujba de pomenire si parastasul celui supranumit „Sfântul Ardealului”.
„Afluxul mare de pelerini a impus necesitatea reabilitãrii acestui drum, care se afla în conditii tehnice precare. Este o realizare, dar si o binecuvântare pentru pelerinii care vin la Mãnãstirea Prislop din toate colturile tãrii”, a declarat purtãtorul de cuvânt al Episcopiei Devei si Hunedoarei, pãrintele Gabriel Miricescu.
Modernizarea drumului spre Mãnãstirea Prislop a costat peste 6,3 milioane de lei, fãrã TVA, banii fiind alocati de la bugetul CJ Hunedoara. Pe o lungime de 7 kilometri, de la intrarea în Silvasu de Jos, drumul a fost asfaltat, s-au construit ziduri de sprijin, iar pe o portiune de un kilometru a fost amenajatã o bandã de refugiu pe care se va putea parca în cazul în care locurile existente lângã mãnãstire vor fi insuficiente.
Maximilian Gânju