Gratuitãtile pensionarilor mineri, care se achitã de Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului, nu pot fi decontate pentru cã se asteaptã încã o decizie a Guvernului.
Potrivit directorului Petru Drãgoescu, societatea nu poate aloca sumele necesare decontãrii contravalorii facturilor pentru cã încã nu a apãrut acea Hotãrâre de Guvern care sã le permitã asta. Totul s-a blocat, dupã ce ajutorul de stat, acordat societãtii care gestioneazã minele ce se închid, a fost diminuat cu aproape 10 milioane de lei.
Printr-un act normativ, Guvernul a diminuat, pentru anul 2017, suma acordatã SNIM, de la 84.554 mii lei la 74.714 mii lei.
Pensionarii care îndeplinesc conditiile de iesire din sistem la 45 de ani, cu 20 de ani vechime în subteran, au dreptul  la decontarea unui consum de 3.000 kW anual, energie electricã, respectiv 3 ratii de 850 kg de cãrbune (pentru cei cãsãtoriti) si 2 ratii de 850 kg de cãrbune (pentru cei necãsãtoriti). Dar, deocamdatã, banii nu ajung la ei, desi mai toti si-au dus facturile, pentru cã se asteaptã decizia Guvernului.
Diana Mitrache