Monica Iacob Ridzi va fi eliberata. Decizia este definitiva. Magistratii Tribunalului Cluj au respins contestatia procurorilor DNA in dosarul in care fostul ministru al Tineretului si Sportului a cerut liberarea conditionata.
Judecatoria Gherla a decis in 27 octombrie liberarea conditionata a Monicai Iacob Ridzi, insa decizia a fost atacata de procurori. Procurorii DNA s-au opus eliberarii conditionate a Monicai Iacob Ridzi, insa Tribunalul Cluj le-a respins solicitarea, astfel ca fostul ministru va fi pus in libertate.
„Indreptarea sub aspect moral in acest caz este situatie care nu a fost discutata de nicio instanta de judecata. In ceea ce priveste comportamentul condamnatei, nici din instanta de fond nu se poate trage concluzia cu privire la condamnata. Comportamentul din perioada de detentie nu poate sta la baza unei eliberari conditionate. Aspectele familiale nu constituie criterii care sa stea la baza eliberarii conditionate. Acest element poate fi avut in vedere si de instanta de Fond, care nu a analizat sub nicio forma cauzele pentru care a fost condamnata, avand in vedere ca faptele de coruptie sunt privite negativ de societatea romaneasca!”, au spus procurorii DNA, conform EVZ.
Tiberiu Ban, avocatul Monicai Iacob Ridzi a criticat demersurile procurorilor DNA.
”Am constatat ca cererea DNA vizeaza aspecte de temeinicie, ca nu ar reprezenta toate garantiile ca s-a supus unui aspect temeinic de indreptare. Motive de genul „Ca sufera de boli, ca are doi copiii care sufera din lipsa mamei”, sunt cele invocate de DNA, dar nu este nimic concret. La dosarul cauzei se afla depus procesul
verbal al comisiei de liberare conditionata. In realitate, a executat patru din cei cinci ani”, a spus avocatul fostului ministru.
Avocatul a declarat presei clujene ca „fostul ministru sufera de 15 afectiuni, dintre care 14 dovedite prin examen medico-legal si ca a stat in Penitenciarul Gherla mai mult decat trebuia, conform legii recursului compensatoriu si ca este afectata psihic de faptul ca alte detinute au iesit mai devreme, iar ea inca nu”.
La termenul de la Judecatoria Gherla, atunci cand judecatorii au admis solicitarea de eliberare conditionata, Monica Iacob Ridzi a pledat pentru cauza sa.
“Am participat la peste 100 de programe in penitenciar, mi-am dus crucea cu decenta in ultimii trei ani. Am fost declarata initial inapta pentru munca pentru ca aveam 7 afectiuni medicale. Acum am 15 afectiuni, 14 dintre ele constatate la Spitalul Penitenciar Jilava, unde am fost internata. Am insistat sa lucrez, am facut nenumarate cereri pana mi-au fost aprobate… Totul pentru a castiga zile de libertate, sa pot fi alaturi de cei doi copii ai mei… Am lucrat cinci luni la curatenie, de un an lucrez la servirea mesei, lucrez zece ore pe zi, munca fizica, numai Dumnezeu stie ce este in sufletul meu… Imi e greu sa va descriu in cuvinte ce simt cei doi copii. Ma roaga in fiecare zi sa merg acasa. Refuza sa mearga la gradinita in lipsa mea. Baietelul a inceput clasa intai, are dificultati mari de adaptare in lipsa mea… Lasarea mea in detentie si fiecare zi departe de copii nu fac decat sa ne afecteze si mai mult situatia medicala, atat a mea, cat si a copiilor. Conform noii legi, eu am primit 150 de zile de libertate si eu am obtinut altele prin munca. Practic, patru ani din cinci sunt considerati executati.
Va rog respectuos sa imi permiteti sa ajung acasa langa cei doi copii, pentru ca aceasta cruce ma apasa tot mai greu. Sunt momente in care simt ca ma prabusesc psihic”, a declarat Monica Iacob Ridzi la Judecatoria Gherla.
Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a executat doi ani si opt luni din pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in dosarul  „2 Mai”. Monica Iacob Ridzi a fost condamnata la 5 ani de inchisoare in dosarul in care a fost judecata pentru abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual si participatie improprie de acces fara drept la un sistem informatic. Alaturi de Ridzi, in acelasi dosar, au fost judecate si condamnate alte 11 persoane, fosti angajati ai ministerului Tineretului, administratori de firme, colaboratori. Ea a fost gasita vinovata dupa ce procurorii DNA au acuzat-o ca a platit in 2009 servicii fictive unor companii preferentiale, pentru organizarea manifestarilor de Ziua Tineretului, si astfel a adus un prejudiciu de peste 600.000 de euro Ministerului Turismului.
Monika BACIU