Bugetul municipalitãtii de la Petrosani este prejudiciat si de persoanele juridice. Primele 10 societãti de pe lista neagrã datoreazã bugetului local al municipiului Petrosani peste 9 MILIOANE DE LEI. Mai exact, de la primii 10 datornici persoane juridice, municipalitatea de la Petrosani are de recuperat 9.019.071,91 lei.
Surprinzãtor este faptul cã nu Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare datornic la bugetul local al municipiului Petrosani. Cea mai mare sumã datoratã de o persoanã juridicã bugetului local este de peste 1,5 milioane de lei.
“Gradul de încasare la buget este de peste 85%, asa am avut în fiecare an”, a declarat în urmã cu câteva zile primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. Potrivit reprezentantilor administratiei locale de la Petrosani, sumele datorate de rãu-platnici pot fi recuperate extrem de greu, majoritatea dintre societãtile cu datorii fiind în insolventã sau faliment.
“Îi executãm pe cei care sunt datornici. Procedurã este aceea de a-i executa pe cei care nu îsi plãtesc datoriile”, a mai spus sursa citatã. La datoriile persoanelor juridice se adaugã si cele ale persoanelor fizice. Reprezentantii biroului de urmãrire din cadrul Serviciului de Taxe si Impozite au actionat în judecatã datornicii, însã procedura de recuperare a creantelor este greoaie.
Sarcinile de serviciu, stimulate?
La începutul acestui an a existat o discutie tocmai pe aceastã problematicã. Un angajat al Serviciului de Taxe si Impozite a câstigat, în instantã, acordarea unor stimulente financiare pentru ÎNDEPLINIREA SARCINILOR ÎN PROPORTIE DE 30 DE PROCENTE. La acel moment, consilierul local, Ioan Rus a subliniat cã este o anomalie faptul cã unui angajat trebuie sã i se plãteascã stimulente pentru cã si-a îndeplinit sarcinile de serviciu în proportie de 30%.
“Încasarea stimulentului era aceea de a face venituri suplimentare bugetului, adicã nedepistate. În a-si face datoria si a încasa la buget 30% din obligatiile care îi revin municipiului este o anomalie, dar dacã judecãtorul a constatat cã asta este realitatea noi nu avem decât sã ne supunem. Sã îti faci în proportie de 30% datoria de serviciu si sã vii sã ceri stimulente de 5 miliarde (lei vechi-n.r.) este interpretabil”,  a spus consilierul local PSD, Ioan Rus.
Si primarul a recunoscut cã angajatii de la Serviciul Urmãrire, Încasare si Executare Silitã Impozite si Taxe Locale si-ar putea îndeplini obligatiile mai bine.
“Este o sarcinã de serviciu si aceastã chestiune de stimulare implicã mult mai multe lucruri. Nu înseamnã cã trebuie sã stea la ghiseu si sã astepte sã vinã sã încaseze. Conform fisei postului, trebuie sã îsi facã treaba. Nu are legãturã cu aceste stimulente cã îsi fac treaba sau nu. Cã pot sã îsi facã mai bine, e altceva! E o hotãrâre”,  spunea în primãvara acestui an, Tiberiu Iacob Ridzi.
Monika BACIU