Petrosani – Varpalota, fiecare pe limba lui, dar cu program comun

Delegatia maghiarã a venit la Petrosani pentru a stabili, împreunã cu edilii de la noi, programul comun pentru anul viitor, când se împlinesc douã decenii de cânt ne-am înfrãtit cu Varpalota.  Cele douã comisii au lucrat în aceste zile, pentru ca, mai apoi, programul sã fie  aprobat în sedintele celor douã consilii locale, român si maghiar. O singurã problemã nu a fost încã, pe deplin rezolvatã, niciuna dintre delegatii nu a învãtat limba celeilalte.
„Scopul întâlnirii de acum a comisiei din Consiliul Local de la Varpalota si Petrosani este acela de a discuta programul de activitãti pentru anul viitor.
Împlinim 20 de ani de când suntem înfrãtiti cu Varpalota. Dati-mi voie sã fac o glumã: singura chestiune negativã este cã nu am reusit sã învãtãm ungureste, noi si româneste, ei ”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, în momentul în care delegatia maghiarã a fost primitã oficial, la Petrosani.
În fiecare an, delegatii de copii, ca si de la diverse servicii, din cele douã primãrii, au fãcut schimburi de experientã. Înfrãtirea cu Varpalota a fost singura ce a dãinuit în timp, desi Petrosaniul mai este înfrãtit si cu comunitãti din Italia sau Bulgaria, iar cele douã comunitãti au participat mereu la activitãti comune, asa încât si maghiarii  si noi ne putem mândri cu o experientele dobândite.
„Aceastã întâlnire este pentru a face programul pentru anul viitor, când vom aniversa cei 20 de ani de înfrãtire si cred cã ambele localitãti trebuie sã se mândreascã cu faptul cã am dus aceastã relatie, timp de douã decenii. Pot sã spun cã, în ultimii 20 de ani Petrosaniul este orasul cu care am avut cea mai rodnicã colaborare. S-a dezvoltat pe foarte multe domenii aceastã colaborare si, cu toatã mândria, pot spune cã membrii comisiilor au cãutat sã aducã noutãti în programele noastre comune. Si, având în vedere cã avem un program comun cu copiii nostri, s-ar putea ca problema cu învãtarea limbii române, respectiv maghiare , chiar sã se rezolve în urmãtorii 20 de ani”, a glumit, în acelasi ton si Katona Csaba – viceprimar la Varpalota.
Schimburile dintre Petrosani si Varpalota au vizat diverse servicii si fiecare comunitate a aflat cum merg treburile în orasul înfrãtit. Maghiarii din Varpalota vin la toate manifestãrile culturale din Petrosani si, la rândul lor, lanseazã  invitatii celor din Petrosani la actiunile lor, iar pentru editia cu numãrul 20, acum se stabilesc obiectivele comune.
Diana Mitrache

Advertisements

Un comentariu la „Petrosani – Varpalota, fiecare pe limba lui, dar cu program comun

  • 19 noiembrie 2017 la 18:48
    Permalink

    Ne-ar putea spune domnul primar,concret,care sunt beneficiile cetatenilor in urma acestei ,,infratiri”?Nu de alta,dar deplasarile in Ungaria se fac din bani publici!

Comentariile sunt închise.