Comisia de anchetã a ANRE a continuat audierile. Au fost invitati sã rãspundã la întrebãri trei ministri ai Energiei.
Toma Petcu, Victor Grigorescu si Rãzvan Nicolescu au fost numele aflate pe lista comisiei de anchetã a ANRE. Existã suspiciuni cã pretul energiei electrice a crescut dupã declaratiile alarmiste ale lui Toma Petcu. Acesta declarase în luna ianuarie a acestui an cã stocurile de cãrbune ale Complexului Energetic Hunedoara sunt insuficiente.
„S-a ajuns la situatia de a fi tot timpul la limita stocului de cãrbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori“. „Stocurile de cãrbune la centralele termoelectrice si aici m-as referi la CE Oltenia, unde avem la ora actualã 357.000 de tone, cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o duratã de functionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem, la ora actualã, în stocuri 30.000 de tone, cu un consum de 6.100 de tone pe zi – asta înseamnã o functionare de maxim patru zile“, spunea Toma Petcu la acel moment.
Imediat dupã declaratia ministrului, preturile la energia electricã au început sã creascã. Sezonul acesta situatia este mai delicatã, CEH îsi completeazã stocurile de cãrbune cu huilã din import. Comisia de anchetã a ANRE vrea sã afle care au fost cauzele care au dus la cresterea pretului energiei pe bursã.
Monika BACIU