6 MILIOANE DE LEI ar putea pierde municipalitatea de la Petrosani odatã cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Suma reprezintã bugetul de investitii aferent anului 2017. Asta înseamnã cã în Petrosani nu vor mai fi realizate investitii, lucrãrile începute vor fi stopate, iar taxele si impozitele locale vor fi crescute.
Condamnati la subdezvoltare
Mãsura fiscalã adoptatã prin Ordonantã de Urgentã de Guvernul Tudose pune capac oricãrei dezvoltãri a administratiilor locale. Primãriilor le vor fi luati banii de investitii, astfel cã nu vor mai fi realizate noi proiecte. Mai mult, administratiile locale nu vor avea bani nici pentru a cofinanta posibilele proiecte europene.
„Acest impozit pe venit este cea mai importantã sursã de venit la bugetul local al autoritãtilor publice, are o pondere de 41,6% din 16%. În momentul în care vor intra în vigoare noile modificãri, acest venit al nostru scade de la 16, la 10%, iar impactul pe bugetul local va fi între 35-37%. La bugetul local vor veni fonduri în minus cu o treime decât vin astãzi, ceea ce înseamnã aproximativ 6 milioane de lei. Asta înseamnã tot bugetul nostru de investitii pe 2017. Pe 2017 am avut un buget de investitii de 6,1 milioane de lei si prin intrarea în vigoare a acestei modificãri fiscale ni se taie 6 milioane de lei. În aceste conditii vom fi în imposibilitatea de a mai face o investitie nouã, dar suntem si în imposibilitatea de a mai finanta si a continua lucrãrile de investitii în derulare, si mã refer la Spital, la muzeu, la Grãdinita IG Duca, la anveloparea blocurilor, la cele douã proiecte pe PNDL. Nu mai vorbesc de cofinantarea altor proiecte europene. În acest moment suntem în imposibilitatea de a mai face vreo investitie”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Potrivit edilului, sunt primãrii care vor intra în faliment dacã mãsura se va implementa începând de anul viitor, iar salariatii ar putea fi afectati în mod negativ.
“Eu nu exclud situatii în care sunt primãrii care vor intra în faliment, si mã refer la UAT-urile mici si mijlocii. Impactul va fi devastator pentru bugetul local. Dupã 1990 nu a mai existat o altã mãsurã care sã aibã un astfel de impact asupra bugetului local. Prin aceastã mãsurã de reducere a impozitului de la 16 la 10%, la IVG (impozitul pe venitul global) si necresterea procentului de 41,6% care se face sursã la bugetul local, ca sã atenueze acest impact, ar trebui crescut la 70% acest procent. Influenta acestor mãsuri asupra fiecãruia din punct de vedere al veniturilor va fi cel putin, dacã nu în minus, cel putin egal. Oamenii nu vor beneficia de acei 6% care scad de la 16, la 10% pentru cã sunt o grãmadã de alte impozite si taxe care vor fi luate si care cresc”, a mai spus sursa citatã.

Primãriile subordonate Guvernului
Mãsura atrage dupã sine si subordonarea autoritãtilor locale, conducerilor centrale. Primãriile vor fi dependente de un guvern politic.
“Aceastã mãsurã anuleazã în total, acest deziderat de descentralizare si autonomie localã. În momentul în care ti-au luat finantarea de bazã tu nu mai ai autonomie localã pentru cã nu mai ai sursã de venit si nu mai poti sã faci dezvoltare. Toti banii care se strâng de contribuabili sunt luati si dusi la bugetul de stat, prin aceastã mãsurã. Este o recentralizare a ceea ce înseamnã administratia publicã localã. Guvernul a spus cã vor fi ceva mãsuri compensatorii, si unde va fi nevoie vor da ei fonduri. Adicã te duci, stai cu mâna întinsã, dar nu stim pe ce principii si proceduri se vor da banii înapoi comunitãtilor locale”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.
Cresc taxele si impozitele
Autoritãtile locale de la Petrosani iau în calcul si cresterea taxelor si impozitelor locale începând de anul viitor, pentru a compensa pierderea din buget. Totodatã salariile angajatilor din Primãrie vor fi reduse.
“Am discutat sã vedem ce putem face pentru a preveni situatiile care ar putea sã aparã anul viitor. Existã douã modalitãti de a lua niste mãsuri care sã acopere aceastã pierdere de bani, este vorba de reducerea cheltuielilor pe care le avem, atât cheltuieli materiale, cât si cheltuieli salariale si cresterea taxelor si impozitelor locale, cresterea va fi una destul de micã, între 5-7%, dar nu pe toate categoriile de impozite locale. Lucrãm la tot felul de simulãri, astfel încât impactul asupra populatiei sã fie cât mai mic”, a mai spus sursa citatã. Gradul de încasare a taxelor si impozitelor locale este la Petrosani de circa 85%.
“La Petrosani, impozitele si taxele locale nu au mai crescut din 2005, cu exceptia acelor taxe si impozite locale care au fost crescute prin lege, prin Codul Fiscal. În anul 2012 când toatã lumea a crescut taxele si impozitele locale cu 16%, Petrosaniul  a fost una din localitãtile care nu a crescut impozitele pentru cã nu am avut arierate”, a mai precizat edilul.
Cautã solutii
Autoritãtile locale din Petrosani, dar si alti primari din tarã, cautã solutii pentru a forta, legal, Guvernul sã nu aplice noile mãsuri.
“Investitiile sunt în acest moment, sunt în pericol. La Asociatia Municipiilor din Bucuresti s-a discutat acest subiect, iar premierul a asigurat cã va da anumite mãsuri compensatorii, pânã la 43%, insignifiant. Vom vedea, vom analiza aceastã chestiune (de a contesta mãsura-n.r.)”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi. Revolutia Fiscalã a Guvernului Tudose aruncã primãriile în imposibilitatea de a mai realiza investitii. La Petrosani, pierderea din bugetul local va fi de 6 milioane. În cascadã, vor creste taxele si impozitele.
Monika BACIU