Guvernul a aprobat proiectul privind aprobarea unei sume din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2017 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiazã persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.
Preavizele de concediere au fost deja emise, iar în scurt timp cei peste 400 de angajati ai CEH îsi vor opri activitatea. Ei vor pleca cu salarii compensatorii, dar si cu venituri de completare.
“Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea sumei de 387 mii lei din bugetul asigurãrilor pentru somaj pentru anul 2017 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare, pentru un numãr de 1.086 de persoane disponibilizate din cadrul S. CEH S.A. Venitul lunar de completare se asigurã fostilor salariati ai societãtii, din bugetul asigurãrilor pentru somaj prin agentiile teritoriale de ocuparea fortei de muncã”, aratã documentul de la Guvern.
Programul de restructurare si reorganizare are ca scop principal  mentinerea în functiune a capacitãtilor de productie eficiente si închiderea sau conservarea activelor nerentabile;  redimensionarea numãrului de personal în functie de necesarul optim care sã asigure functionarea în sigurantã a capacitãtilor care vor fi mentinute în functiune. Prin mãsura de disponibilizare de personal se urmãreste reducerea activitãtii S. CEH S.A., la echilibrarea bugetului de venituri si cheltuieli si la îmbunãtãtirea indicatorilor economico-financiari ai societãtii.
“Influenta/ costul disponibilizãrii salariatilor, corespunzãtoare venitului de completare asupra bugetului asigurãrilor pentru somaj este de 35.962 mii lei, din care: 2017 – 387 mii lei”, mai aratã documentul.
Potrivit documentelor de la Guvern, la CEH mai urmeazã o etapã de concedieri colective. 590 de persoane urmeazã a-si înceta activitatea la data de 30 decembrie.
Monika BACIU