Valea Jiului are potential turistic. Statiunile montane din Petrosani, Lupeni, dar si Vulcan îi asteaptã pe turistii care vor sã petreacã sfârsitul de sãptãmânã la munte cu preturi mici.  În ultimele zile au  existat discutii în ceea ce priveste preturile pentru accesul cu instalatiile de transport pe cablu  în diferitele statiuni  montane din tarã. În Valea Jiului sunt printre cele mai mici preturi.
Parâng – modificãri, dar preturi mici
Accesul în statiunea montanã Parâng se realizeazã cu douã telescaune. Chiar dacã a existat o modificare în ceea ce-i priveste pe copiii de peste 7 ani, aici preturile sunt printre cele mai mici din tarã. Tarifele la telescaun si teleschi sunt aceleasi ca si anul trecut. Mai precis, de 15 lei dus-întors, 10 lei dus si mai sunt disponibile abonamente pe o zi, trei si cinci zile. Sase pârtii sunt puse la dispozitia pasionatilor de sporturi de iarnã, acestea fiind administrate de cãtre Primãria Petrosani. Cea mai lungã este Pârtia B, de 3.200 de metri, care cuprinde trasee pentru începãtori, dar si pentru avansati. 
Straja – schi pe un întreg munte
Anul acesta în statiunea montanã Straja se va putea schia pe un munte întreg. Statiunea montanã din Lupeni a devenit cea mai cãutatã din tarã. Zona schiabilã este compusã din 12 pârtii, din care opt sunt amenajate si omologate. Sase pârtii sunt iluminate facilitând schiatul nocturn, iar 11 sunt dotate cu instalatii de zãpadã. Pretul unui abonament zilnic cu un numãr nelimitat de urcãri este de 100 de lei.
Statiunile renumite – preturi pe mãsurã
Statiunile montane renumite din tarã au preturi pe mãsurã. Spre exemplu, în Poiana Brasov, biletul pentru urcare/coborâre cu telecabina sau telegondola este de 20 de lei/cãlãtorie pentru adulti si 10 lei pentru copii, iar un bilet cu o urcare si o coborâre este 35 de lei pentru adulti si 17 lei pentru copii. Se pot achizitiona si cartele de acces care costã între 30 de lei si 100 de lei pentru adulti, în timp ce pentru copii pretul cartelor variazã între 15 lei si 55 de lei.
În cazul cartelelor de acces, acestea vor putea fi achizitionate si/sau încãrcate cu 6 pânã la 240 de puncte. 6 puncte costã 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, însã costul pentru fiecare punct scade semnificativ dacã sunt achizitionate La Predeal, un skipass pentru o zi costã în medie 150 de lei, în timp ce la Bran urcarea cu teleschiul costã între 15 lei si 85 de lei. În statiunea Sinaia o cartelã cu 24 de puncte costã 75 de lei si se taxeazã între 2 si 8 puncte pentru o urcare în functie de pârtia aleasã. O urcare cu telegondola costã 20 de lei, iar un skipass pentru o zi costã 120 de lei. La Busteni skipass-ul pentru o zi costã 140 de lei. În statiunea montanã Azuga o urcare cu telegondola costã 20 de lei, iar o cartelã cu 5 cãlãtorii cu teleskiul este 30 de lei.
Monika BACIU