Politisti se implicã de ”Black Friday”

Politistii vin cu sfaturi pentru cei care intentioneazã sã punã mâna pe chilipiruri în cadrul ”Black Friday”. Pentru a nu fi înselati, IPGR a lansat un ghid pentru cumpãrãturi on line sigure.
Politistii au câteva sfaturi pentru cei care intentioneazã sã facã noapte albã în cãutare de chilipiruri, în cadrul perioadei de reduceri derulatã sub titulatura ”Black Friday”. Astfel, Politia Românã recomandã oamenilor sã facã cumpãrãturi de la firme sau magazine cunoscute si verificate.
”Introdu adresa site-ului pe care intentionezi sã efectuezi plata si nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situatii, aceste link-uri te pot directiona cãtre site-uri false, care imitã perfect site-urile comerciantilor. Asigurã-te cã transferul informatiilor se face în mod securizat. Verificã existenta simbolului de tip lacãt în bara URL si foloseste un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet. Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigurã-te cã site-ul este securizat: în stânga sus va apãrea un lacãtel care va indica faptul cã respectivul site este securizat iar adresa site-ului va începe cu HTTPS”, sunt doar câteva dintre recomandãrile IGPR.
Totodatã un sistem de operare actualizat, un antivirus si firewall-ul activat vã tin la distantã de escroci. ” În cazul plãtilor online vi se vor solicita de cãtre comercianti numele înscris pe card, numãrul cardului, codul CVV si data expirãrii. Dacã ti se cer si alte informatii, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date si pãrãseste site-ul. (…) Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacã este posibil, foloseste un serviciu cu plata ramburs.
Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianti online din afara Europei pot cere sã le trimiti prin fax copii ale cardului si pasaportului, drept garantie. Nu da curs!”, se mai aratã în ghidul de cumpãrãturi on-line întocmit de IGPR.
Maximilian Gânju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.