Zeci de pensionari din Valea Jiului au reclamat faptul ca Guvernul Ponta nu s-ar tine de cuvant pentru ca in luna iulie nu li s-a mai returnat transa aferenta din totalul sumei retinute ilegal pentru plata CAS. Sistemul informatic este de vina, au spus responsabilii Casei…

Guvernul Ponta a decis in prima sa sedinta de cand a fost investit, in luna mai 2012, sistarea perceperii cotei de asigurari de sanatate pentru intreaga suma, in cazul persoanelor care incaseaza pensii lunare mai mari de 740 de lei, precum si restituirea esalonata a sumelor incasate in mod gresit, punandu-se in aplicare hotararea Curtii Constitutionale care decretase ca plata celor 5,5% pentru toata pensia este neconstitutionala si  se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Printr-o Ordonanta de Urgenta, de la 1 iunie, a inceput returnarea banilor esalonat pe luni, asa cum au fost retinuti. Doar ca in Valea Jiului, aceasta minune a durat o luna. In iulie, pensionarii au sesizat ca returnarea nu mai exista si suspiciosi, au navalit la biroul din Lupeni al deputatului PSD,  Cristian Resmerita, pentru a-i reprosa faptul ca au fost trasi in piept de sefii sai politici aflati la guvernare.

Deputatul a adunat zeci de cupoane de pensii, chiar decizii de pensionare pentru a se demonstra diferentele. S-a mers pe firul problemei, respectiv la Casa Judeteana de Pensii Hunedoara, care are ca atributii, printre altele, stabilirea cuantumului drepturilor de asigurari sociale individuale si efectuarea platii acestora, potrivit legii; stabileste si plateste indemnizatii si alte drepturi prevazute in legi speciale, finantate de la bugetul de stat, In conditiile legii. Deci avea in sarcina si aplicarea OUG din mai 2012.

”Prima luna a fost fara probleme si in cea de-a doua s-au impotmolit. Trei zile am incercat sa contactez telefonic Casa de Pensii pe filiera oficiala, respectiv telefoanele institutiei. Cand am reusit, mi s-a explicat ca le-a cazut sitemul informatic, ca in urmatoarea luna li se va da pensionarilor transa de bani cuvenita, ca vor face probabil un cupon separat cu suma respectiva, ca… Dar nu sunt convins ca nu au facut-o doar sa scape de insistentele mele. Cert este ca s-a sesizat si Prefectura Hunedoara si personal voi cere demiterea directorului Ionel Ciobanu pentru neaplicarea unui act legislativ, o hotarare a guvernului cu impact social major” – a declarat deputatul de Valea Jiului, Cristian Resmerita.

”Noi ne-am sesizat pe acesta situatie si am cerut conducerii Casei de Pensii o analiza a situatiei si motivele care au generat-o. Mi s-a explicat ca softul folosit a dat erori. Este probabil o neglijenta a cuiva. Vom vedea dupa primirea analizei cerute” – a declarat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Institutia cu pricina – grea, este adevarat – pare o adevarata reduta, pentru ca si noi am incercat o zi intreaga sa contactam conducerea Casei de Pensii a judetului Hunedoara, fie directorul, fie cei doi adjuncti, dar cele trei telefoane ale institutiei raspundeau invariabil ”post telefonic deranjat temporar”.

Ileana Firtulescu