Noile modificãri aduse Codului Fiscal ar putea avea repercusiuni grave asupra angajatilor de la Complexul Energetic Hunedoara.
Trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului i-ar putea pune pe salariatii CEH la platã. Oamenii ar putea fi nevoiti sã plãteascã spitalizarea din buzunarul propriu sau nu se vor putea pensia din cauzã cã CEH nu s-a achitat de contributiile pe care le datora la bugetul statului.
“Pozitia noastrã este clar împotriva acestei treceri a contributiilor de la angajator la angajat. Noi i-am prezentat si premierului punctul nostru de vedere în ceea ce priveste aceastã problemã si anume cã societatea noastrã  a avut momente când nu a putut plãti aceste contributii, iar acum când aceste responsabilitãti ar reveni în portofoliul angajatului ne-am putea trezi cã oamenii sã meargã la spital sau la casa de pensii si sã li se spunã cã nu aceste contributii achitate si sã fie nevoiti individual sã achite aceste contributii. Si retroactiv, când e în sarcina angajatului, angajatorul nu mai are nicio problemã. Pânã acum angajatorul avea o problemã. Era obligatoriu sã îi primeascã pe oameni si la spital si la pensii”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Disciplina financiarã – o altã problemã
Având în vedere cã CEH este o companie de stat aceasta intrã sub incidenta OUG 26/2013. Adicã salariile nu pot fi crescute fãrã sã existe productivitate la locul de muncã. Sindicalistii cer si modificarea acestei ordonante, astfel încât de la 1 ianuarie sã se poatã mãri salariile angajatilor pentru a putea acoperi modificãrile aduse codului fiscal.
“Dacã nu se modificã ordonanta 26/2013 care aratã clar cã în companiile de stat se pot acorda mãriri salariale doar dacã se constatã o crestere a productivitãtii atunci apare o problemã si cu mãririle noastre de salarii pentru cã noi va trebui în ianuarie sã avem niste mãriri de salarii ca sã putem plãti acele contributii fãrã sã pierdem. Si pentru asta am antamat o discutie cu domnul ministru. Noi o sã le aducem în atentie aceste probleme”, a mai spus sursa citatã.
Potrivit art. 8, alin. 3 si 4,  din OUG 26/2013 “cresterea câstigului mediu brut lunar pe salariat nu poate depãsi 60% din indicele de crestere a productivitãtii muncii calculate în unitãti valorice sau fizice, dupã caz. Pentru operatorii economici prevãzuti la art. 1 lit. c) care au statut de filiale si a cãror activitate depinde de contractele încheiate cu societatea-mamã în proportie mai mare de 60%, cresterea cheltuielilor de naturã salarialã nu poate fi mai mare decât cresterea acordatã de societatea-mamã”.
“Pentru noi este importantã modificarea ordonantei 26 care sã ne permitã cresterea salariilor în momentul în care aceste contributii sunt transferate si sã ne rugãm la Dumnezeu sã avem aceeasi situatie financiarã de anul acesta sã ne permitã sã le plãtim. În cazul în care se revine la insolvente, la o piatã în care preturile scad foarte mult, Complexul Energetic Hunedoara nu va putea sã plãteascã aceste contributii si automat totul se mutã pe angajat, adicã el va suferi în momentul în care va trebui sã uzeze de aceste servicii”, a mai spus Darius Câmpean.
Datorii de sute de milioane de lei la bugetul de stat
Datoriile CEH la bugetul de stat sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. O raportare a ANAF aratã cã societatea are datorii la bugetul de stat în valoare de 236.298.722 lei. Societatea energeticã hunedoreanã figureazã cu restante de 340.179.251 lei si la bugetul asigurãrilor sociale, în timp ce la bugetul asigurãrilor pentru somaj CEH are datorii de 8.774.258 de lei. Nici la capitolul bugetul asigurãrilor de sãnãtate CEH nu stã mai bine. aici datoriile sunt de 80.061.690 lei.
Monika BACIU