Audierile din comisia de anchetã a ANRE au continuat, la Parlament. Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, a cerut în fata comisiei investitii la Complexul Energetic Hunedoara. Acesta si-a motivat solicitarea, mentionând cã datele de la Transelectrica aratã cã cea mai mare cantitate de energie din tarã este produsã pe bazã de cãrbune.
“În ultimul an, piata de energie a arãtat cã producãtorii pe bazã de cãrbune, lignit si huilã, au asigurat în perioadele de crizã posibilitatea functionãrii sistemului energetic national. Trebuie sã fim atenti la ceea se doreste cu aceste complexe energetice, atât Oltenia, cât si Hunedoara, pentru cã ele produc o energie mai scumpã, dar este o energie sigurã de care putem beneficia toti în orice moment. În ultimul an, aceastã energie a dat sigurantã sistemului”,  a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, în fata Comisiei de anchetã a ANRE.
Darius Câmpean a subliniat cã guvernarea tehnocratã a luat decizia de a închide încã douã unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Sindicalistul le-a solicitat guvernantilor sã aibã în vedere faptul cã CEH si CEO sunt vitale pentru sistemul energetic national.
“Guvernarea tehnocratã nu a avut o opticã clarã în ceea ce priveste cele douã complexe energetice si mã refer atât în Hunedoara, cât si Oltenia, se discutã în permanent de închiderea minelor. În CEH, din patru mine, au fost trecute de cãtre dânsii (Guvernul tehnocrat – n.r.) douã pe închidere. Am reusit sã prelungim perioada de functionare a Lupeniului cu încã un an de zile. Consider cã strategia energeticã trebuie sã exprime o idee clarã despre directia în care ne îndreptãm cu sistemul energetic. Este foarte usor sã închidem, dar nu stiu ce punem în loc. În momentul de fatã, cãrbunele produce 32% din cantitatea de energie necesarã întregului sistem.
În ianuarie am fost la un pas, de o gãleatã de curent sã avem toti luminile stinse în casã. Trebuie sã aveti în vedere strategia energeticã si ceea ce se doreste pentru cele douã complexe energetice, si dacã se considerã cã e nevoie de ele, sã le modernizãm, sã investim în ele pentru cã pot produce si o energie mai ieftinã dacã investitiile se fac în acest sens”, a mai spus sursa citatã.
Presedintele comisiei de anchetã a activitãtii Autoritãtii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei, Iulian Iancu, a solicitat Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului prelungirea activitãtii comisiei cu 30 de zile. Comisia de anchetã a activitãtii ANRE a fost înfiintatã de plenul reunit al celor douã camere pe 29 septembrie. Potrivit Hotãrârii de constituire, “constatãrile, concluziile si propunerile Comisiei parlamentare de anchetã vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului în termen de 60 de zile de la data constituirii Comisiei parlamentare de anchetã. Termenul de depunere a raportului poate fi prelungit de Birourile permanente reunite, la cererea motivatã a presedintelui de comisie”.
Monika BACIU