Câteva zile ne mai despart de luna decembrie, luna sãrbãtorilor. Încã din prima zi a lui decembrie, care este o zi reprezentativã pentru poporul român, se dã startul evenimentelor dedicate lunii cadourilor. si la Petrila, autoritãtile locale vor sã îl întâmpine pe Mos Crãciun asa cum se cuvine.
“Luna decembrie este deosebit de bogatã în traditii, simboluri si sãrbãtori. Acestea, pãstrate, transmise din mosi strãmosi, au menirea de a aminti de entuziasmul copilãriei, de bucuria vietii, de farmecul colindelor de altãdatã. Astfel, sãrbãtorile religioase si laice din luna decembrie nu sunt doar un motiv de bucurie pentru noi, ci reprezintã si un bun prilej de a ne pãstra identitatea ca popor si o oportunitate de a conservã si practica obiceiuri mostenite de la strãbunii nostri. Având în vedere faptul cã în luna decembrie se organizeazã activitãti cultural-educative atât cu ocazia Zilei Nationale a României, Zilei de Sfântul Nicolae precum si a sãrbãtorilor de iarnã, la care îsi aduc aportul copiii din grãdinitele si scolile de pe raza orasului Petrila prin organizarea unor manifestãri, spectacole de colinde si traditii specifice zonei, se impune aprobarea unui program pentru activitãtile si manifestãrile culturale ce se vor organiza pe particul lunii decembrie 2017 în orasul Petrila”, spune Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.
Astfel, Consiliul Local al orasului Petrila a aprobat alocarea sumei de 20.000 de lei pentru organizarea si desfãsurarea activitãtilor prilejuite de sãrbãtorirea Zilei Nationale a României. Pentru Ziua Sfântului Nicolae si pentru sãrbãtoarea Pomului de Crãciun s-a alocat suma de 115.000 lei si constã în acordarea de pachete de dulciuri colindãtorilor, elevilor, copiilor cu handicap, copiilor în plasament si tutelã. Organizarea spectacolului folcloric si manifestãri artistice organizate de “Craii” si “Pitãrãii” din orasul Petrila a fost alocatã suma de 5000 de lei, iar pentru premierea sportivilor si a colectivelor tehnice care au obtinut performante deosebite la actiunile sportive internationale si nationale oficiale, pentru studentii, elevii, cercetãtorii si profesorii care au obtinut distinctii la olimpiadele internationale si concursurile internationale a fost alocatã suma de 35.000 de lei.
Monika BACIU