La sfarsitul saptamanii trecute, ideea desfiintari DJSP a reaparut odata cu selectarea cv-urilor si analizarea propunerilor, de completare, pentru conducerile institutiilor deconcentrate. La impartirea prin metoda ”una mie, una tie” a institutiilor deconcentrate din judetul Hunedoara de catre USL, au mai fost ajustari si loby pentru un un post sau altul exceptand Directia Judeteana de Sanatate Publica.

La ultima conferinta de presa, de la Petrosani, deputatul si presedintele PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor, a facut precizari cu privire la persoane agreate pentru preluarea conducerii INSEMEX si pentru Directia Judeteana de Sanatate Publica, doar ca Directia de Sanatate este In discutii pentru desfiintare si ca trebuie sa astepte pentru a vedea ce se hotaraste.  La sfarsitul saptamanii trecute, ideea desfiintari DJSP a reaparut odata cu selectarea cv-urilor si analizarea propunerilor, de completare, pentru conducerile institutiilor deconcentrate de catre PSD filiala judeteana. Pentru DJSP s-au purtat doar discutii de principu pana se hotaraste soarta acestuia.

Incercand sa aflam in baza a ce se desfiinteaza respectiva directie, nu am reusit prea multe. Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul judetului, Sorin Vasilescu, nu stia nimic despre desfiintare, ci doar de o posibila revizuire a atributiilor acesteia. ”In urma cu circa doua saptamani, am avut o intanire, la Deva, cu secretarul de stat din Ministerul Sanatatii cu care am discutat despre reforma din sanatate, dar nu s-a amintit despre o eventuala defiintare a Directiei de Sanatate” – a declarat Sorin Vasilescu, prefect de Hunedoara.

Cand s-a lansat ideea regionalizarii administrative, respectiv de desfiintarea unor institutii judetene si Infiintarea altora regionale, au existat vii dezbateri, iar ideea a fost decamdata abandonata.

In 2007, Ministrul Sanatatii de atunci, liberalul Eugen Nicolaescu, a anuntat ca a propus un plan de reforma in sistemul sanitar care prevede desfiintarea tuturor directiilor judetene de sanatate publica si infiintarea de patru agentii nationale cu filiale in cele opt regiuni economice. Anuntul era premergator trecerii spitalelor la administratiile locale, spitale care se aflau sub obladuirea DJSP. Cum liberalii se afla din nou la guvernare, este posibil ca ideea sa fie reluata.

Pe de alta parte autoritatile spun ca vor exista schimbari in baza noii Legi a Sanatatii, al carei proiect se afla acum in dezbatere publica.

 Ileana Firtulescu