Doi noi cetãteni de onoare, la Petrosani

Cartea “Cetãtenilor de onoare” ai municipiului Petrosani se îmbogãteste cu încã douã nume. Ioan Ranta si Iosif Bocan sunt personalitãtile care au fost au primit titlul de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani, la initiativa consilierilor PSD.
Ioan Ranta – scriitor si specialist în domeniul minier
Ioan Ranta este cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Consilierii PSD, Costel Postolache si Florian Bican sunt initiatorii acestui proiect de hotãrâre.
“S-a nãscut la data de 27 iunie 1925 în satul Jiet – Andronesti, judetul Hunedoara. Dupã absolvirea scolii primare la Petrila, urmeazã cursurile Liceului Teoretic Petrosani, iar în anul 1954 obtine diploma de inginer exploatãri miniere la Institutul de Mine Petrosani. Dupã studiile efectuate la Moscova (1958-1962), obtine titlul de “candidat în stiinte” si este încadrat la Ministerul Minelor Bucuresti pe functia de inspector general fiind trimis ca expert din partea României la CAER, pe zona industriei miniere. Urmeazã o perioadã de 4 ani (1974-1978), ca si consilier al ministerului Minelor pe probleme de comert exterior minier, reprezentând România în 41 de state din Europa, Asia, Africa si America. Dupã o activitate de 50 de ani de muncã în domeniul minier în zonele Valea Jiului, Horezu, Oltenia, Moldova Nouã, Anina, Cãlimani, se pensioneazã în anul 1992.
A publicat peste 25 de lucrãri stiintifice în tarã si strãinãtate si peste 65 de articole cu referintã la Valea Jiului în presa centralã si localã. Având în vedere activitatea deosebitã în domeniul minier, în CAER, în tarã si în municipiul Petrosani, dar si calitãtile morale si spirituale remarcabile, propunem ca d-lui dr. ing. Ioan Ranta, sã-i fie conferit titlul de “cetãtean de onoare” al municipiului Petrosani”, aratã initiatorii proiectului de hotãrâre.
În urmã cu câteva luni proiectul de hotãrâre s-a mai aflat pe masa Consiliului Local de la Petrosani, însã la acel moment a fost amânat din diverse controverse care planau în jurul lui Ioan Ranta.
Iosif Bocan – fost director al RAH si inventator
Iosif Bocan este cea de-a doua personalitate a Vãii Jiului care a primit distinctia de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Costel Postolache, consilier local PSD, este cel care a initiat proiectul de hotãrâre.
“S-a nãscut în data de 23 aprilie 1943 în localitatea Bãisoara, jud. Cluj si dupã finalizarea studiilor primare si superioare se angajeazã în anul 1967 la EM Dâlja ca inginer stagiar pânã în anul 1976, perioadã în care a detinut si functii de conducere. Din anul 1976 pânã în anul 1986 lucreazã la exploatãrile miniere Livezeni, Vulcan si Paroseni, detinând functiile de ing. sef sau director de exploare. Din anul 1987 pânã în anul 1990 activeazã ca director stiintific la ICPMC Petrosani. În perioada anilor 1991-1995 detine functia de director la Exploatarea minierã Valea de Brazi. În perioada 1995-1997 activeazã ca si director general la RAH Valea Jiului.
A obtinut 2 brevete de inventie în domeniul exploatãrilor miniere a zãcãmintelor de huilã si peste 37 de inovatii. Dupã o activitate de 30 de ani în domeniul minier se pensioneazã în anul 1997. în perioada 2000-2004 este ales consilier local al municipiului Petrosani. Având în vedere activitatea deosebitã în domeniul minier, dar si calitãtile morale si spirituale remarcabile, propun ca d-lui dr. ing.Iosif Bocan, sã-i fie conferit titlul de “cetãtean de onoare” al municipiului Petrosani”, aratã initiatorii proiectului de hotãrâre. Autoritãtile locale de la Petrosani vor înmâna cele douã distinctii de cetãtean de onoare într-un cadru festiv.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.