1,9 miliarde de euro sunt necesare pentru modernizarea termocentralelor din tarã, aratã un studiu al ecologistilor de la Greenpeace.
„Decât sã investeascã douã miliarde de euro într-o industrie scumpã si poluantã ce apartine trecutului, este mai oportun ca statul sã o elimine treptat pânã în 2021, iar aceastã sumã uriasã de bani sã fie alocatã investitiilor în energia regenerabilã, ieftinã si curatã. Doar asa România poate proteja sãnãtatea cetãtenilor sãi si mediul, pentru a fi în concordantã cu angajamentele asumate de Europa si România în temeiul Acordului climatic de la Paris”, sustine Alin Tãnase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
Toate termocentralele pe cãrbune din România vor necesita modernizãri pentru a se conforma noilor standarde de emisie mai restrictive, conform raportului Greenpeace “Noi standarde de emisii – O nouã realitate pentru sectorul energetic pe cãrbune” .
Totalitatea cheltuielilor estimate necesare conformãrii termocentralelor pe bazã de cãrbune din România însumeazã aproximativ 1,6 – 1,9 miliarde de euro (EUR). Conform raportului “Noi standarde de emisii – O nouã realitate pentru sectorul energetic pe cãrbune”, totalitatea cheltuielilor estimate necesare conformãrii termocentralelor pe bazã de cãrbune din România însumeazã aproximativ 1,6 – 1,9 miliarde de euro.
„Anul 2017 a adus noi reglementãri privind emisiile industriale. Uniunea Europeanã tocmai a adoptat o nouã legislatie menitã sã protejeze sãnãtatea cetãtenilor sãi prin reducerea poluãrii emise de industria energeticã. Reglementãrile se referã la reducerea unor poluanti, cum ar fi particulele în suspensie, oxizii de azot, dioxidul de sulf si mercurul, care sunt nocive pentru sãnãtatea umanã. Noile reglementãri sunt mai restrictive decât cele din prezent, iar procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt înãsprite odatã la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui sã se conformeze prin investitii în modernizare, iar termenul limitã este 2021. Pentru termocentralele pe cãrbune asta nu înseamnã doar cheltuieli aditionale, ci si o recalculare a profitului operational, pentru a lua o decizie informatã dacã modernizarea ulterioarã este viabilã din punct de vedere economic sau dacã unitãtile pe cãrbune trebuie eliminate treptat”, mai aratã documentul.
Raportul Greenpeace relevã, totodatã, cã mai mult de 85% dintre termocentralele existente în România sunt mai vechi de 30 de ani si au ajuns la limita duratei de viatã estimate. Termocentrala de la Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara necesitã investititii majore.
Monika BACIU