Sase investitori au fost interesati de privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, însã ministerul de resort a anulat procedura. În anul 2014 se anunta cu surle si trâmbite demararea procedurilor pentru privatizarea Complexului Energetic Hunedoara.  A fost înfiintatã o comisie, CEH a dat banii, dar procedura a fost anulatã în anul 2015. Procedura ar fi putut reprezenta o salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara.

“Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei cu ofertã în plic, combinatã cu metoda licitatiei cu strigare, precedatã de negocieri desfãsurate pe bazã de oferte preliminare si neangajante depuse de potentiali investitori”,  se arãta în HG 86/2013 prin care s-a aprobat privatizarea Complexului Energetic Hunedoara.
Prin hotãrârea de Guvern din anul 2013, Executivul a aprobat strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara prin majorarea de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic si dobândirea de cãtre acesta a unui pachet de actiuni reprezentând 51% din capitalul social al societãtii, în cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiuni de noi actiuni.
“În scopul realizãrii procesului de privatizare au fost constiuite urmãtoarele comisii: Comisia de negociere si selectie a investitorilor numitã prin Ordinul ME Departamentul pentru Energie nr. 826/11.04.2013 cu modificãri si completãri ulterioare, Comisia de pregãtire si monitorizare a procesului de privatizare constituitã prin Ordinul ME Departamentul pentru Energie nr. 826/11.04.2013 cu modificãri si completãri ulterioare si Comisia de rvaluare si de selectare a consultanului de specialitate numitã prin Ordinul ME Departamentul pentru Energie nr. 968/25.04.2013. În data de 29.03.2013 a fost selectat consultantul juridic pentru selectia consultantului de privatizare (SPRL Bostinã si Asociatii). În data de 12.11.2013 a fost selectat consultantul de privatizare: Consortiul format din Deltoitte Consultantã SRL si Musat si Asociatii SPARL, cu care s-a încheiat contractul de consultantã nr. DG 1838/23.05.2013”, aratã documentul întocmit de IFRS.
În luna martie a anului 2015, Comisia de negociere si selectie a investitorului a aprobat raportul de analizã comercialã si de piatã, raportul de due diligence juridic si raportul privind analiza cadrului legal si de reglementare.
Sase investitori au fost interesati de Complexul Energetic Hunedoara. Ministerul de resort a anulat însã procedura.
“În cadrul procesului de sondare a interesului potentialilor investitori, respective Teaserul transmis în data de 20.06.2014 si anuntul din data de 18.11.2014 si-au exprimat interesul 6 investitori. Ca urmare a Ordinului Ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri nr. 769/02.06.2015 s-a renuntat la procedura de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara SA”, aratã acelasi raport. În luna mai a anului 2015, Guvernul a retras Complexul Energetic Hunedoara de sub administrarea specialã, la momentul la care s-a decis acordarea unui ajutor de stat pentru salvarea CEH. „Ministerul Finantelor Publice va putea acorda, la solicitarea societãtii, un împrumut în transe în sumã de 167 milioane de lei, pe o perioadã de sase luni, cu titlul de ajutor de stat individual de salvare. Ajutorul se acordã în scopul asigurãrii necesarului de lichiditãti pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitãtilor, precum si pentru cele necesare achizitionãrii deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de serã”, au spus la acel moment oficialii Guvernului.
Anul trecut s-a vorbit de o firmã nemteascã ce ar fi dorit sã cumpere un pachet de actiuni la CEH. Reprezentantii Ministerului Energiei au spus despre  Scharfstein Group din Berlin cã “aceasta nu reprezintã un angajament pentru achizitionarea unui pachet majoritar la CEH, ci o intentie de colaborare mai largã care cuprinde si o propunere de implicare financiarã”.
În trecut, privatizarea majoritarã a CEH a reprezentat o conditionalitate asumatã de Guvernul României în cadrul acordului încheiat în anul 2011 cu institutiile financiare internationale (Fondul Monetar International, Comisia Europeanã si Banca Mondialã) si s-a derulat în conformitate cu prevederile H.G. nr. 86/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin metoda majorãrii de capital social prin aport de capital privat a Societãtii Complexul Energetic Hunedoara S.A. Datoritã situatiei financiare deosebit de dificilã, în data de 13 mai 2015 Guvernul României a aprobat Hotãrârea nr. 334/2015 privind abrogarea Hotãrârii Guvernului nr. 86/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin metoda majorãrii de capital social prin aport de capital privat a Societãtii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara – S.A. Ca urmare a publicãrii H.G. nr. 334/2015, au încetat atât activitatea Comisiei de pregãtire si monitorizare Hunedoara si a Comisiei de negociere si selectie a investitorului, cât si Contractul de consultantã pentru privatizarea societãtii.
Monika BACIU