Consiliul Local al municipiului Petrosani si-a dat acordul de principiu pentru prelungirea cu încã 3 ani a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane în municipiul Petrosani. Contractul cu firma de transport a fost încheiat în anul 2015.
“Serviciile de transport public local fac parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publicã si se aflã sub controlul, conducerea si coordonarea autoritãtilor publice locale. Prin hotãrârea Consiliului Local nr. 184/2015 a fost aprobatã atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane în municipiul Petrosani, prin curse regulate, cãtre SC ZMK SRL Petrosani. Astfel a fost încheiat contractul nr. 11421/15.07.2015, durata acestuia fiind de 3 (trei) ani, cu posibilitate de prelungire pentru încã 3 ani, în conformitate cu Legea nr. 92/2007 din 10 aprilie 2007 Legea serviciilor de transport public local: art. 28: (1) Durata delegãrii gestiunii serviciului de transport public local se stabileste prin contracte de delegare a gestiunii de cãtre autoritãtile administratiei publice locale si trebuie sã fie corelatã cu durata medie de amortizare a tuturor mijloacelor de transport detinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing, dar nu mai mult de: 6 ani pentru transporturile realizate cu autobuze”, aratã documentele.
Între timp legislatia a fost modificatã, iar contractul ar putea fi prelungit pentru încã o perioadã de 3 ani. “Conform celor specificate, în iulie 2018 ar putea sã fie prelungit contractul mai sus mentionat pânã în iulie 2021. astfel, având în vedere cã Ordinul presedintelui Autoritãtii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitãti Publice nr. 263/2007 privind aprobarea normelor cadru privind modalitatea de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local a fost abrogat în acest an si a intrat în vigoare Ordinul nr. 140/2017 din 30 mai 2017 privind modalitatea de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local potrivit cãruia: art. 3 (1) autoritãtile administratiei publice locale competente au obligatia publicãrii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unui anunt cu privire la intentia de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local de cãlãtori, cu cel putin un an înainte de atribuirea directã (…)”, mai aratã documentul.  Transportul în comun în Petrosani, dar si în Valea Jiului este realizat de o firmã privatã.
Monika BACIU