O nouã expozitie de artã vizualã continuã seria evenimentelor culturale datorate  colaborãrii  dintre Universitatea din Bucuresti, administrator al statutului de Geoparc International UNESCO pentru Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, si Universitatea Nationalã de Arte Bucuresti (UNARTE), în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti.
Expozitia intitulatã ”Periplu ancestral” este deschisã pânã pe data de 19 noiembrie 2017 la sala de conferinte a Muzeului Nicolae Minovici, (Str. Doctor Nicolae Minovici nr. 1) din Bucuresti.  Lucrãrile expuse au ca sursã de inspiratie Geoparcul si povestea Pãmântului spusã prin intermediul rocilor si al fosilelor. Studentii anului II licentã de la Departamentul Design Textil si Arte Textile din cadrul UNARTE si-au pus în valoare imaginatia si talentul pentru a oferi publicului o cãlãtorie în timp geologic prin intermediul unei expozitii aparte. Studentele Ionela Apetrii, Carmen Copoceanu, Gabriela Clim, Maria Alexandra Frîncu, Laura Greaca, Livia Greaca, Alexandra Lãcãtusu, Simina Mirea, coordonate de conf. dr. Daniela Frumuseanu, au redat propria lor viziune asupra acestei cãlãtorii în timp prin intermediul studiilor de desen si culoare, al compozitiilor decorative realizate pe suport din hârtie sau material textil, utilizând tehnici traditionale si neconventionale.  Si tot în cadrul expozitiei, publicul poate admira fotografiile Andreei Zahn, absolventã a Departamentului Arte Textile Ambientale (UNARTE), inspirate de rocile si culorile Geoparcului Luberon din Franta.
O prezentã inedintã pe simezele Capitalei o reprezintã lucrãrile Petrei Lînaru, în vârstã de 16 ani. Petra este elevã la Colegiul National ”I.C.Brãtianu” Hateg si ambasador cultural al Geoparcului. Lucrãrile ei au ca sursã de inspiratie tot Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, iar la vernisajul expozitiei a fost însotitã de colegii ei, ambasadori pentru Geoparc, si de reprezentanti ai echipei Geoparcului, dornici sã vorbeascã publicului despre valorile naturale, culturale si umane ale unui teritoriu devenit primul Geoparc UNESCO din România.
Vernisajul a fost completat de un recital de muzicã folk sustinut de artistii Dana Florian (România) si Julian Camine (Franta). De altfel, nu este pentru prima datã când Dana Florian si Julian Camine cântã împreunã. În vara anului 2016, ei au sustinut un recital folk în Geoparcul UNESCO Luberon din Franta, în cadrul proiectului cultural Culori si Pietre / Couleurs et Pierres.
Pe lângã concertul de muzicã folk, publicul francez a avut atunci ocazia de a lua contact cu arta româneascã inspiratã de unicitatea Geoparcului prin lucrãrile de artã textilã ale conf. dr. Daniela Frumuseanu, fotografiile Andreei Zahn si picturile tinerelor ambasadoare culturale ale Geoparcului, Petra Lînaru si Roberta Gaspar.
”Periplu ancestral” continuã firesc seria evenimentelor culturale rezultate în urma parteneriatului dintre Universitatea din Bucuresti, administrator al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO si UNARTE, initiatã în 2014. Expozitiile ”Caligrafia timpului”, ”Amprente de suflet”, ”Mestesugul vopsirii lânii în Tara Hategului”, ”Fragilitate”, ”Corali”, ”Pietre si culori” si ”Pietre de temelie” au arãtat publicului cã povestile Geoparcului si ale Pãmântului sunt pline de farmec si pot fi exprimate în forme diferite tuturor celor care sunt dispusi sã le cunoascã.
Aceastã expozitie este realizatã în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti, Asociatia Geomedia, Asociatia Chapelle Saint Ferréol si Geoparcul UNESCO Luberon (Franta), Uniunea Artistilor Plastici din România si Asociatia D’arte Da Vinci, având ca parteneri media ”MODERNISM – tabloid de artã si stil”, si ”Health&Beauty”. Curatorii si organizatorii expozitiei sunt conf. dr. Daniela Frumuseanu (UNARTE) si lect. dr. Alexandru Andrãsanu de la Facultatea de Geologie si Geofizicã a Universitãtii din Bucuresti, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO.
Adina POPA